888 Δραγασάκης: Ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει γιατί έχει πειστεί ότι η ελπίδα του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δραγασάκης: Ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει γιατί έχει πειστεί ότι η ελπίδα του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Δραγασάκης: Ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει γιατί έχει πειστεί ότι η ελπίδα του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πεποίθηση ότι στις επικείμενες εκλογές ο ελληνικός λαός θα ξαναψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε έχει πειστεί ότι είναι η μόνη ελπίδα του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής.

Αφορμή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τον ελληνικό λαό λέγοντας συνειδητά ψέματα και καλλιεργώντας επικίνδυνες αυταπάτες.

«Για τη ΝΔ, που επιμένει στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές από ατύχημα και γιατί κοροϊδέψαμε τον κόσμο θα πω αυτό. Θα μας ξαναψηφίσει ο ελληνικός λαός όμως και τώρα. Και ξέρετε γιατί; Όχι επειδή είμαστε αλάθητοι, γιατί λάθη κάνουμε και μερικές φορές και ασυγχώρητα, αλλά γιατί έχει πειστεί ότι αν έχει μια ελπίδα είναι μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν εμείς δεν λύσουμε τα προβλήματα θα χειροτερέψουν με άλλη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το εμπορικό απόρρητο και τα επιχειρηματικά πάρκα ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει 150.000 δικαιούχους που αντιστοιχεί στο 70% των δανειοληπτών και είναι ύψους 11 δισ. ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι οι ευνοϊκοί όροι της ρύθμισης αποτελούν κίνητρο και για τους δανειολήπτες που οι οφειλές τους είναι λίγο παραπάνω από το όριο των 130.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι, ακόμα και αν το δάνειο του είναι 140.000 ευρώ μπορεί να προσπαθήσει να βρει 10.000 ευρώ για να το μειώσει και να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης στο ότι η κυβέρνηση πέτυχε να πείσει και να εντάξει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια και αυτό όπως είπε, «είναι από τα πιο θετικά στοιχεία καθώς αυτός ο χώρος ήταν πραγματικά μια τεράστια εστία κοινωνικών δραμάτων». «Δεν πετύχαμε και κάποια άλλα δάνεια να ενταχθούν αλλά πετύχαμε να καλύψουμε το 70%. Θα ψηφίσουμε τη διάταξη αλλά το τι θα γίνει θα εξεταστεί στη πράξη και στο πώς θα ενεργήσουμε και εμείς και οι τράπεζες», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης μίλησε για τρεις τομές που έχει η ρύθμιση

Πρώτον: διευρύνεται το φάσμα των δικαιούχων.

Δεύτερον: δίνεται κρατική επιχορήγηση διευκολύνοντας τους δανειολήπτες.

Τρίτον: επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους.

Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί υποχώρησης της κυβέρνησης και συμβιβασμού της με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και αντέστρεψε την άποψη που υπήρχε ότι αφού η χώρα βγήκε από τα μνημόνια δεν χρειάζεται κανένας νόμος Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών. «Στόχος μας είναι να γίνουν εξυπηρετούμενα τα κόκκινα δάνεια. Ο νόμος Κατσέλη βοήθησε να μη χάσει το σπίτι του αλλά μεταφέρθηκαν τα προβλήματα στις τράπεζες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 140.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια», επεσήμανε.

Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι υπήρξε καθυστέρηση για τη λύση του προβλήματος, αλλά αυτό όπως είπε, οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα και απόψεις. Έμφαση έδωσε ο κ. Δραγασάκης και στο επίδομα ενοικίου που εξετάζει η κυβέρνηση να δώσει ώστε να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, τονίζοντας ότι δεν το βλέπει ως μια πρόσκαιρη παροχή αλλά στο πλαίσιο παραγωγής στέγης με προγράμματα που θα δίνουν ουσιαστικές λύσεις. «Αρχίσαμε από τις φοιτητικές εστίες προχωρούμε και με τα ΣΔΙΤ και τις δημόσιες επενδύσεις είτε με παραγωγή στέγης ή ενοικίασης», πρόσθεσε.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε ότι και οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στη προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε τον υψηλότερο δίχτυ που είναι πάνω από 40% κόκκινων δανείων όταν στην ΕΕ κυμαίνεται 3% με 4%. Πρέπει να φροντίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια που είναι βαρίδι στην οικονομία και ανάχωμα στη συνολική ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πράγματι το ιδιωτικό χρέος είναι τεράστιο και είναι όπως είπε, «αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της χώρας και της παρατεταμένης βαθειάς ύφεσης που κληρονόμησε η κυβέρνηση» και τόνισε ότι η διαχείριση του πρέπει να γίνει συντονισμένα και με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει μαγική λύση. Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ο κ. Δραγασάκης, τόνισε ότι εντάσσεται στο νομοθετικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που δίνει λύση σε χρόνια προβλήματα και ανοίγει δρόμους για το μέλλον.

«Δημιουργούμε τις βάσεις για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης, δίκαιης ανάπτυξης, χωρίς αποκλεισμούς για στρατηγικές επενδύσεις. Ολοκληρώνουμε τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στο σχεδιασμό μιας νέας προγραμματικής περιόδου και μπαίνει τάξη σε ένα πρόβλημα 10ετιών στα βιομηχανικά πάρκα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Δείτε επίσης

«Σφαλιάρα» Βρούτση στους συνταξιούχους: «13η και 14η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχει»

Γκρέμισε κάθε ελπίδα στους συνταξιούχους ο υπουργός Eργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς ξεκαθάρισε ότι «13η και 14η …