888 Είναι αυτό το τέλος; Καταρχήν συμφωνία στο όνομα της ΠΓΔΜ – Σκόπια «Δεν επιλέξαμε να είμαστε Μακεδόνες – Ηταν ιστορική διαδικασία» | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Είναι αυτό το τέλος; Καταρχήν συμφωνία στο όνομα της ΠΓΔΜ – Σκόπια «Δεν επιλέξαμε να είμαστε Μακεδόνες – Ηταν ιστορική διαδικασία»

Είναι αυτό το τέλος; Καταρχήν συμφωνία στο όνομα της ΠΓΔΜ – Σκόπια «Δεν επιλέξαμε να είμαστε Μακεδόνες – Ηταν ιστορική διαδικασία»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που προέρχονται από σύμμαχο χώρα, αναφέρουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά την ονομασία, αλλά υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στα υπόλοιπα ζητήματα, που έχουν σχέση με τα αλυτρωτικά σύμβολα, με τα ιδεολογήματα περί «διαμελισμένης Μακεδονίας», με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων κλπ. Και όλα αυτά παρά την «σφαλιάρα» του Σκοπιανού ΥΠΕΞ ο οποίος όπως θα δείτε και στο βίντεο, δήλωσε πως «Δεν επιλέξαμε εμείς να είμαστε…Μακεδόνες, Ηταν ιστορική διαδικασία»…

Ανοικτό επίσης παραμένει το θέμα των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα των Σκοπίων, όπου σε βασικά άρθρα υπάρχει αναφορά σε αλυτρωτικές βλέψεις, που στρέφονται έμμεσα και κατά της Ελλάδος.

Ηδη ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι θα λάβουν χώρα απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ μέσω ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό

Σε μια αποκάλυψη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, προχώρησε ο υπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Ντιμιτρόφ αποκάλυψε πως Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει να αναθέσουν σε ομάδες εργασίας, υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Επιβραβεύει το ΥΠΕΞ μέσω…ΔΕΗ – Η εξαγορά έκπληξη στη ΠΓΔΜ

Η ανακοίνωση capital.gr εξέπληξε την αγορά για δύο λόγους: πρώτον μέχρι τώρα η ΔΕΗ έψαχνε κυρίως εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια και δεύτερον στα Σκόπια την περασμένη δεκαετία είχε χάσει διαγωνισμό για την απόκτηση της μονάδας Negotino, παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει την πιο ανταγωνιστική προσφορά. Τότε η, επί της ουσίας, ακύρωση του διαγωνισμού είχε ερμηνευτεί με πολιτικούς όρους, εξαιτίας της διαφοράς Αθήνας Σκοπίων για το όνομα.

Χθες λοιπόν η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή ήταν εν πολλοίς αναγκαστική για την ελληνική εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία, καθώς η είδηση είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Αυτό τουλάχιστον επικαλέστηκαν πηγές της εταιρείας που επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν για το ύψος της συναλλαγής που αφορά σε μια εταιρεία με χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών (70 τον αριθμό) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ζήτηση ισχύος 320MW.

Σημειώνεται ότι στη γειτονική χώρα η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ ως πάροχος η EDS υπόσχεται εκπτώσεις και εξοικονόμηση σε μεγάλους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες από 25 έως 40%.

Η EDS ανήκει στον όμιλο Feroinvest που ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ΑΠΕ και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος Feroinvest διαθέτει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Πίσω από τη Feroinvest βρίσκεται ο αντιπρόεδρος και υπουργός συντονισμού της οικονομίας Koco Angjushev (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος).

Η ΔΕΗ εδώ και καιρό δεν έχει κρύψει τη διάθεσή της να επεκταθεί σε νέες αγορές, κυρίως στην Βαλκανική περιφέρεια, όπου και έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τα μερίδια αγοράς που χάνει λόγω των αλλαγών και της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς.

Η εξαγορά της EDS θεωρείται επί της ουσίας ολοκληρωμένη και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων. Για τη ΔΕΗ το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη εξαγορά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι εξυπηρετεί τους στόχους για καλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία περαιτέρω διασύνδεσηες και ενοποίησης των αγορών ηλεκτρισμού της νοτιανατολικής Ευρώπης.

Άλλωστε η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες επέκτασης σε όλα τα Βαλκάνια, έστω και εάν μεγαλύτερες εξαγορές θα καταστούν εφικτές μόνο εφόσον εισρεύσουν κεφάλαια από την πώληση των λιγνιτικών.

Πηγές της ΔΕΗ διευκρίνιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την EDS έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και δε συνδέονται με τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, αν και είναι σαφές ότι υπάρχει και άρωμα διπλωματίας στη νέα απόπειρα επαναδραστηριοποίησης της ελληνικής εταιρείας στη γειτονική χώρα.

Η συνάντηση με Κοτζιά

Όπως τόνισε στην συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, διαπίστωσε πως «υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε μπροστά». Εκτίμησε μάλιστα πως ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

«Έχουμε μία τεράστια ευθύνη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι στα Σκόπια κατανοούν τις ανησυχίες της Αθήνας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες πως υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και μίας περιοχής της βόρειας Ελλάδας», συμπλήρωσε.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», τόνισε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο»

Την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα προκειμένου να έχει βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι «υπάρχει πρόθεση και από τις δυο πλευρές να προχωρήσουμε», δηλώνοντας ότι η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση αυτή είναι ανεξάρτητη εκείνης που θα διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπαίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκι αντίστοιχα.

Αναζητώντας μέτρα οικοδόμησης εμπιστόσυνης

Σχετική με τη χθεσινή συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα ομόλογό του, δήλωσε πως συζήτησαν τόσο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όσο και τη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα οι διαπραγματεύσεις για το όνομα.

Όπως εξήγησε o Σκοπιανός ΥΠΕΞ μιλώντας στο Reuters: «Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Δείτε το βίντεο

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

“Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΤΡΕΧΕ , ΗΤΑΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ, ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ” – ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΣΑΠ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ – ΣΥΡΜΟΣ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΤΟ ΤΟΙΧΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ – 9 ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ – ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΗ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ “ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ” ΟΣΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Οι πληροφορίες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *