Επικαιρότητα

Ρόδος: «Βραχιολάκι» για την προστασία των ηλικιωμένων –  Πιλοτικό πρόγραμμα από τον Απρίλιο

Ένα πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το «Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι», θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στη Ρόδο από τον Απρίλιο και για δύο χρόνια, με 100 ωφελούμενους, σε πρώτη φάση.

«Πρόκειται για πρόγραμμα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για αρκετούς ηλικιωμένους του νησιού» τονίζει στο ΑΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Ρόδου Θωμάς Σωτρίλλης.

Ήδη από τις υπηρεσίες του δήμου έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση δικαιολογητικών για να γίνει η επιλογή των 100 ηλικιωμένων που θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος αφού όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος «στόχος είναι να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλους ηλικιωμένους όχι μόνο στην πόλη της Ρόδου, αλλά και στα χωριά του νησιού».

Το έργο, αφορά σε φροντίδα, σε πιλοτικό στάδιο, εκατό ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν έχοντας βαριά προβλήματα υγείας.

  • Τι προσφέρει: Εγκαθίσταται ο εξοπλισμός, που είναι το βραχιολάκι, το οποίο το φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας και σε κάθε σπίτι δικαιούχου του προγράμματος θα πρέπει να λειτουργεί γραμμή ίντερνετ ή κάρτα δεδομένων που χρησιμοποιεί το κινητό, tablet κλπ.
  • Πώς λειτουργεί: Το βραχιολάκι καταγράφει τις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα, ενημερώνει το κέντρο ελέγχου, το οποίο στη συνέχεια, ενημερώνει τους υπεύθυνους οικείους του καθώς και την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
  • Ανίχνευση πτώσης: Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το κουμπί πανικού, τέτοια δυνατότητα θα υπάρχει για τους 50 ωφελούμενους, αφού στα 50 από τα 100 βραχιολάκια που θα προμηθευτούν θα υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.

Σημειώνεται ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης γι’ αυτό, ενώ εκείνο που τονίστηκε είναι ότι ο δήμος της Ρόδου είναι ένας από τους πρώτους που έχει φθάσει στο έργο αυτό τόσο σύντομα.

Σκοπός του δήμου Ρόδου είναι, στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, να επεκταθεί χρονικά και αριθμητικά, καθώς εκτιμάται ότι η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη, ενώ η υποστήριξη θα είναι αρχικά για δύο έτη.

Χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ και ένα ηχειάκι

«Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μπορεί να φαίνεται μικρό, αφορά ένα βραχιολάκι και ένα ηχειάκι που θα μπει στο δωμάτιο», είπε ο αντιδήμαρχος και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ο δικαιούχος δεν διαθέτει σύνδεση με το ίντερνετ γιατί το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει και μέσω κινητής τηλεφωνίας, με την κάρτα sim.

Ο ηλικιωμένος εκτός του ότι θα μπορεί να ειδοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους συγγενείς του, θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τηλεφωνικό κέντρο, όπου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα βρίσκεται ένας ειδικός, για να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί ή αν αισθάνεται μοναξιά ή αν δεν αισθάνεται καλά κλπ.

Ο δήμος Ρόδου είναι ένας από τους 11 σε όλη τη χώρα που μετατρέπονται, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε «έξυπνη πόλη».

«Η υπογραφή και η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος για την τρίτη ηλικία, δείχνει και την ευαισθησία της δημοτικής αρχής, που βάζει στο επίκεντρο των πολιτικών της τον άνθρωπο και μάλιστα αυτόν της τρίτης ηλικίας», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock