888 ΕΚΤΑΚΤΟ- Βγήκαν οι νικητές για το Νόμπελ Ειρήνης – Ευτυχώς δεν είναι ο Τσίπρας να γελάει ο πλανήτης | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / ΕΚΤΑΚΤΟ- Βγήκαν οι νικητές για το Νόμπελ Ειρήνης – Ευτυχώς δεν είναι ο Τσίπρας να γελάει ο πλανήτης

ΕΚΤΑΚΤΟ- Βγήκαν οι νικητές για το Νόμπελ Ειρήνης – Ευτυχώς δεν είναι ο Τσίπρας να γελάει ο πλανήτης

Ανακοινώθηκαν πριν από λόγη ώρα οι νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Ευτυχώς δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε ακουστεί. Ευτυχώς για να μην γελάει μαζί μας ολόκληρος ο πλανήτης.
Η Ακαδημία λοιπόν αναγνώρισε τις προσπάθειές δύο ατόμων  ενός άνδρα και μιας γυναίκας, να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλο στον πόλεμο

Ο Denis Mukwege και η Nadia Murad έιναι οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη του 2018.

Η Murad, ο οποίος απήχθη με άλλες γυναίκες Yazidi τον Αύγουστο του 2014 όταν το χωριό της Kocho στο Sinjar, στο βόρειο Ιράκ, δέχτηκε επίθεση από τον Isis υπήρξε και νικήτρια του διακεκριμένου βραβείου Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2016.

Την ίδια χρονιά, κέρδισε το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Václav Havel.

Συνελήφθη μαζί με τις αδελφές της και τη μητέρα της. Οι τζιχαντιστές σκότωσαν τους άνδρες του χωριού και τις γυναίκες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες για να τις εκμεταλλευτούν σεξουαλικά.

Η Murad, 25 ετών, είναι ο δεύτερη νεαρότερη βραβευμένη με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης μετά τον Malala Yousafzai, ο οποίος ήταν 17 όταν κέρδισε το 2014.

Από την άλλη πλευρά ο

Ο Ντένις Μακουέγκε (Denis Mukwege) (γεν. 1955) είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λα¨κή Δημοκρατία του Κονγκό.

Είναι διευθυντής στο Νοσοκομείο Panzi, στην πόλη Μπουκάβου και ειδικεύεται στις εγχειρήσεις σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού (που είναι χιλιάδες στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) προκειμένου να επιδιορθωθούν καταρχήν τα φυσικά τραύματα που τους έχουν προκληθεί από τους δράστες. Στο εν λόγω νοσοκομείο παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βιασμού, που πολλές φορές φτάνουν εκεί γυμνές και σε άθλια κατάσταση.

Η επιτροπή σχολίασε για τους νικητές:

«Και οι δύο έχουν θέσει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, καταπολεμώντας θαρραλέα τα εγκλήματα πολέμου και εξασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη για τα θύματα”.

Ακόμη η επιτροπή δεν έχει μπορέσει να επικοινωνήσει με τον Mukwege ή την Murad στο τηλέφωνο για να τους ενημερώσει ότι έχουν κερδίσει.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΕΝΑΣ ΟΘΩΝΑΙΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ’22; ΚΑΙ ΚΕΡΑΤ@ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ – ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Ο Ιταλός …