Καθαρή διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Exit poll. Ερωτηματικό αν θα έρθει η ανατροπή το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, υπάρχει επίσης σαφές προβάδισμα για το τρίτο κόμμα σε σχέση με αυτά που ακολουθούν.

Στις 19.00 το αποτέλεσμα του Exit poll, μετά τις 21.00 η πρώτη επίσημη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αφορούν στο πρώτο κύμα των ψηφοφόρων. Άρα κανένας δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης.

Καλύτερη εικόνα για την τάση του εκλογικού σώματος αναμένεται να υπάρξει νωρίς το απόγευμα, μετά την επεξεργασία των δεδομένων από το δεύτερο κύμα στοιχείων του exit poll. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτών των στοιχείων δείχνει παραδοσιακά με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τελικό νικητή και τη διαφορά ανάμεσα στα κόμματα.

Προς συντριβή ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα φαβορί και η μεγάλη μάχη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα Κυριακή (26/5/2019) οι εκλογικές αναμετρήσεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπου όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να υποστεί συντριπτική ήττα. 
Η ΝΔ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιφερειακές εκλογές και απώτερος στόχος της είναι πέρα από τη νίκη στις ευρωεκλογές και την επικράτηση της στους μεγάλους δήμους της χώρας, να κερδίσει, αν είναι δυνατόν, και όλες τις περιφέρειες.
Στον αντίποδα, η μόνη ελπίδα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον οι υποψήφιοι για τις Περιφέρειες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.

Το 2014

Υπενθυμίζεται πως στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να κερδίσει τόσο την Περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου όσο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Θ. Γαλιατσάτο, υποψήφιοι όμως που δεν φαίνεται να έχουν τη δυναμική για να διατηρήσουν τα πόστα τους.

Οι νικητές και οι χαμένοι

Στην Περιφέρεια Αττικής, σταθερά πρώτος παραμένει ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ και ακολουθούν η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιάννης Σγουρός (ΚΙΝΑΛ).
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ.Πατούλης υποστήριξε ότι σήμερα η Αττική κάνει μια νέα αρχή, υποστηρίζοντας ότι «κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία» ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γ.Σγουρός, ο οποίος αφού τόνισε ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση η εκλογή περιφερειάρχη, υπογράμμισε ότι «σήμερα γυρίζουμε σελίδα, γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν που τόσο μας πλήγωσε».
Από την πλευρά της η Ρένα Δούρου κάλεσε τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «λέμε όχι στην αποχή, ναι στη Δημοκρατία».
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll, ο κ. Πατούλης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 33,1%, στη δεύτερη θέση η Ρένα Δούρου με 19,9% και στην τρίτη ο Γιάννης Σγουρός με 16,1%. Ακολουθούν οι: Θάνος Τζήμερος με 5,2%, Ηλίας Παναγιώταρος με 4,9%, ο Γιάννης Πρωτούλης με 4,5%, Άλλος με 3,1%, Λευκό-Άκυρο-Αποχή 3,5%.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, φαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη, ενώ για τη δεύτερη θέση αναμένεται να δοθεί μάχη μεταξύ του νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρου Καρυπίδης (υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) και της υποψήφιας του ΚΙΝΑΛ, Γεωργίας Ζεμπιλιάδου.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται με μεγάλη διαφορά, ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ και ακολουθούν ο Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο Δημήτρης Κουρέτας ο οποίος προέρχεται από το Ποτάμι αλλά δηλώνει ανεξάρτητος.
Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση της Alco, όπου στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή (ποσοστό επί των έγκυρων) οι συμμετέχοντες απάντησαν:
Αγοραστός 48%
Τσιλιμίγκας 17%
Κουρέτας 7%
Τσιαπλές 4%
Μπίλλη 4%
Ακριβός 2%
Δελημήτρος 1%
Ντούρος 1%
ΔΞ/ΔΑ 18%
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προβάδισμα έχει ο Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος φιλοδοξεί να μετακομίσει στην περιφέρεια με τη στήριξη της ΝΔ. Ακολουθεί ο Πέτρος Τατούλης νυν περιφερειάρχης, ο οποίος το 2010 στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και πήρε πάνω από 52%. Το 2014 στηρίχθηκε από τη ΝΔ και πλησίασε το 60%, ενώ φέτος που «κατεβαίνει» ανεξάρτητος δύσκολο θα αποφύγει τον δεύτερο γύρο με τον κ. Νίκα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο Παναγιώτης Νίκας συγκεντρώνει το 28,5% έναντι του Πέτρου Τατούλη που συγκεντρώνει το 25,8%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο νυν περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος στηρίζεται από τη ΝΔ, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει σε μια τρίτη θητεία. Για τη δεύτερη θέση δυνατή μάχη δίνει ο Δημήτρης Δημητρίου, του ΚΙΝΑΛ.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την επανεκλογή του φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη δεύτερη θέση δίνεται μάχη μεταξύ της υποψήφιας της ΝΔ, Ρόδης Κράτσα, και του Σπύρου Σπύρου.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας (έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), φαίνεται να δίνει μεγάλη μάχη με τον Νεκτάριο Φαρμάκη της ΝΔ αλλά και «αντάρτη» του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σπηλιόπουλο.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης (κεντροαριστερός τον οποίο στηρίζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να επανεκλέγεται.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος (διαδέχθηκε τον Γ. Παυλίδη που απεβίωσε το 2016) θα βρει απέναντι του τον Χριστόδουλο Τοψίδη (προέρχεται και αυτός από τη ΝΔ) αλλά και τον πρώην δήμαρχο Καβάλας, Κ. Σιμιτζή που είναι ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κατσιμίγας δεν φαίνεται να εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική.

Τζιτζικώστας: Όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας (ΝΔ) προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί καθώς καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά.
«Στις εκλογές που γίνονται για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πολίτες παίρνουν το μέλλον του τόπου μας στα χέρια τους.
Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία» τόνισε ο κ.Τζιτζικώστας αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου θα αναμετρηθεί με τον καθηγητή Κ. Μουτζούρη που και αυτός αναζητά ψήφους από την κεντροδεξιά.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Απόστολος Γκλέτσος (ανεξάρτητος) κονταροχτυπιέται με τον υποψήφιο της ΝΔ, Φάνη Σπανό. Ακολουθεί η Κατερίνα Μπατζελή του ΚΙΝΑΛ και ο Δημήτρης Αναγνωστάλης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φαίνεται να επανεκλέγεται ο Γ. Χατζημάρκος (ΝΔ), ο οποίος στην εκλογική αναμέτρηση θα βρει απέναντι του τον Μανώλη Γλυνό που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ και στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, στο ερώτημα ποιον θα ψηφίζατε για Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή (ποσοστό επί των εγκύρων) οι συμμετέχοντες απάντησαν:
Γιώργος Χατζημάρκος 42%
Μανώλης Γλυνός 25%
Χαράλαμπος Κόκκινος 6%
Νικόλαος Αττίτης 4%
Ιωάννης Ντουνιαδάκης 4%
ΔΞ/ΔΑ 19%

Τα φαβορί

Πάντως, μια καλή ένδειξη για το που θα κάτσει τελικά η μπίλια στις περιφερειακές εκλογές αποτελούν και οι προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών. Αν και υπάρχουν φαβορί στις 9 από τις 13 περιφέρειες, στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος.
Πιο αναλυτικά, στην περιφέρεια Αττικής ενώ ο Γιώργος Πατούλης (ΝΔ) θεωρείται από τα μεγαλύτερα φαβορί αυτών των εκλογών φαίνεται ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την εκλογή του, ενώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας (ΝΔ) αναδεικνύεται σε απόλυτο φαβορί χωρίς να αποκλείεται να εκλεγεί και από την πρώτη Κυριακή.
Πολύ καλό προβάδισμα έναντι της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου (ΚΙΝΑΛ) παρουσιάζει ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ δεν αποκλείεται ο εκλογή να κλείσει από τον πρώτο κιόλας γύρο.
Μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου ο Απόστολος Γκλέτσος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον δεύτερο Φάνη Σπανό (ΝΔ).

πηγη