Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Εκτός ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ο επί 21χρόνια πρόεδρός του

Εκτός ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ο επί 21χρόνια πρόεδρός του

Μία ανατροπή η οποία προκάλεσε εντυπώσεις στον κλάδο των φαρμακοποιών και όχι μόνο, επήλθε με τις εκλογές των φαρμακοποιών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Η ανατροπή σχετίζεται με τη μη εκλογή στο ΔΣ του Κώστα Λουράντου Προέδρου μέχρι πρότινος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς συνδικαλιστές στο χώρο του φαρμάκου και όχι μόνο, καθώς ο Κ.Λουράντος είναι επικεφαλής του κλάδου για πάνω από 20 χρόνια με αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες οι φαρμακοποιοί πληρώνονται πρώτοι από όλους από τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που πιστώνεται στον Κ.Λουράντο.

Η ανατροπή

Ωστόσο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ήρθε η ανατροπή. Κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω εκλεκτόρων από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, η παράταξη του Κώστα Λουράντου κατέγραψε σημαντικές απώλειες με τον ίδιο να έχει μείνει εκτός.

Ο Κώστας Λουράντος

Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα στον συγκεκριμένο κλάδο έλεγαν στο HealthReport.gr ότι ο μέχρι πρόσφατα πανίσχυρος Κ.Λουράντος πλήρωσε ουσιαστικά την τελευταία κρίση με τον ΕΟΠΥΥ, η Διοίκηση του οποίου ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε στους φαρμακοποιούς ότι θα κούρευε τα αναλώσιμα που πούλησαν ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ οι πληρωμές θα έρχονταν με καθυστέρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τη συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ είχε υπογράψει τον Ιανουάριο μετά από σκληρά παζάρια ο Κώστας Λουράντος.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά πρώτος σε ψήφους βγήκε ο μέχρι πρότινος (4 μήνες) εκπρόσωπος των φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ Απόστολος Βαλτά. Πρόκειται για τον επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ», που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει με την επίσημη υποστήριξη της ΝΔ, και εξελέγη πρώτος στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου.

Πάντως αν και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μόλις πριν λίγα 24ωρα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν σιγά σιγά οι πληρωμές των φαρμακοποιών, η δυσαρέσκεια του κλάδου δεν ανετράπη.

Κατά τα άλλα φαίνεται πως ο Κώστας Λουράντος πλήρωσε και τη στήριξή του στο ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει με …περισσή αυτοπεποίθηση στις τελευταίες εκλογές.
Όμως η ασυνέπεια της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα υγείας, φαίνεται πως αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του κλάδου.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται λεπτομερώς στα αποτελέσματα των εκλογών και στον Κώστα Λουράντο.

Οι δύο άνδρες είχαν ιδιαίτερα κακές σχέσεις όταν ο κ.Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας, με τον Κ.Λουράντο να εναντιώνεται τότε επισήμως κατά της ΝΔ.

Διαβάστε παρακάτω τι έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

«Πολλοί μου ζητούν να σχολιάσω τα αποτελέσματα των Εκλογών στον ΠΦΣ κυρίως λόγω της μή εκλογής του έως χθες Προέδρου του κ. Λουράντου. Με τον κ. Λουράντο είχα μια σφοδρή σύγκρουση την εποχή της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 όταν ο κ. Λουράντος αποφάσισε να μετατρέψει τα Φαρμακεία σε Εκλογικά Κέντρα του Σύριζα και να τυπώσει αφίσες ζητώντας να καταψηφιστούμε ειδικά ο Κωστής Χατζηδάκης και εγώ.

Λοιπόν εγώ αγαπητοί ποτέ δεν κτυπώ ανθρώπους όταν είναι πεσμένοι ούτε μου αρέσει η χαιρεκακία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Λουράντος έχει γράψει ούτως ή άλλως την δική του ιστορία στον χώρο του, ιστορία που δεν σβήνει από την χθεσινή ήττα. Κυρίως με ενδιαφέρει να διδαχθούν οι υπόλοιποι από αυτό που του συνέβη. Ο κ. Λουράντος αποφάσισε αν και Νεοδημοκράτης να ταυτιστεί πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε η ταύτιση του επι εκλογών για την Περιφέρεια Αττικής όπου και υποστήριξε μετά πάθους δημοσίως την κα Δούρου, παντελώς ανύπαρκτη έκτοτε και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, πιστεύω ακράδαντα ότι το έκανε νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των συναδέλφων του.

Η σύγκρουση μας έγινε διότι εμένα δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τους ανθρώπους και είπα από την αρχή Τί μπορούσα να κάνω και Τί όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεσχέθη τα πάντα, δεν τήρησε τιποτε και το κόστος το πλήρωσε ο κ. Λουράντος ο οποίος είχε πλέον ταυτιστεί μαζί του.

Μάθημα για όλους, μην ταυτίζεσαι με ψεύτες και κυρίως να εκτιμάς όσους σου λένε την αλήθεια έστω και δυσάρεστη.

Πάντως κακίες δεν κρατώ, δεν πανηγυρίζω για το χθεσινό αποτέλεσμα διότι δεν χαίρομαι με την ήττα κανενός (πλην του Τσίπρα όταν έρθει) και παρά τις συγκρούσεις μας υπήρξε πάντα ένας ενδιαφέρον αντίπαλος. Ξέφυγε μέρικες φορές αλλά εγώ έχω ξεφύγει περισσότερες. Τώρα προέχει η εκλογή Νεοδημοκράτη Προέδρου παρά την διάσπαση».

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με διαδικασίες εκλογής στα νέα μέλη του ΔΣ.

Η παράταξη που έκοψε το νήμα και βγήκε πρώτη είναι η »ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο» με επικεφαλής τον Απόστολο Βαλτά.

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της παράταξης:

«Κοιτάμε την επόμενη μέρα ! Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που αγκάλιασαν την πρότασή μας και ανέδειξαν τον συνδυασμό μας »ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο» πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ του ΠΦΣ.

Από σήμερα, με νέα νοοτροπία και κατεύθυνση, δημιουργούμε ελπίδα και όραμα με στόχο τη συγκρότηση ενός Ισχυρού και Αποτελεσματικού Προεδρείου που θα σηματοδοτήσει την προοπτική εξόδου του κλάδου από τα σημερινά αδιέξοδα. »ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Φαρμακείο του αύριο».

Μεταξύ των παρατάξεων που «κατέβηκαν» στις εκλογές και εξέλεξαν εκπρόσωπο ήταν και ο «Νέος Δρόμος», που αποτελείται κυρίως από νέους φαρμακοποιούς.

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,
Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την τιμή που μας επιφυλάξατε να έχουμε εκλεγμένο εκπρόσωπό μας στην επόμενη Διοίκηση του Ανωτάτου Συλλογικού Οργάνου μας.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσους εξελέγησαν αλλά και σε όλους όσοι έδωσαν αγώνα σε αυτές τις εκλογές, όλοι μας καταπώς μπορέσαμε και πράξαμε.

Oφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ ότι κατά τη γνώμη μας η τωρινή διαδικασία εκλογής Διοίκησης στον ΠΦΣ, με μόλις 178 αντιπροσώπους σε σύνολο σχεδόν 10.000 ισότιμων συναδέλφων, έχει πολλά περιθώρια να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί, ώστε να πάψει να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε τυχόν υπόγεια μεθόδευση θα μπορούσε να την επηρεάσει σοβαρά, λόγω του ολιγάριθμου των ψηφοφόρων.
Παρόλ΄ αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αμείλικτα και επείγοντα, και απαιτούν εφικτές λύσεις.

Πρώτο και κύριο από άποψη επείγοντος πρόβλημα σήμερα είναι όλα όσα έχουν συμβεί στο θέμα της εκτέλεσης και αποζημίωσης συνταγών με ιατροτεχνολογικά υλικά.

Και έχει χοντρικά 2 σκέλη:

1) Την αντισυμβατική καθυστέρηση πληρωμής μας, πολλούς μήνες μετά την ανώτατη προθεσμία πληρωμής που ορίζεται στις εξήντα (60) ημέρες, έστω και αν προστεθεί σε αυτό και η παράταση των όχι πάνω από τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται Συμβατικά, σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών.

2) Τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην αποπληρωμή των Γνωματεύσεων που οφείλονται:

– Την περιττή πολυπλοκότητα τόσο στην εκτέλεση των Γνωματεύσεων όσο και υποβολής τους στο τέλος κάθε μήνα μέσω του e-ΔΑΠΥ.

– Την απουσία αυτόματων ηλεκτρονικών απαγορεύσεων («κόφτες»), από την αρχή, δηλαδή από τη συνταγογράφηση.

– Την αδιαφάνεια στο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη συνταγογράφηση και τους όρους της, καθώς τόσο ο Ενιαίος Κανονισμών Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) όσο και το λοιπόν νομικό πλαίσιο είναι λειψά, αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές και θεσπίστηκαν πριν την έναρξη της τωρινής ηλεκτρονικής εκτέλεσης Γνωματεύσεων ιατροτεχνολογικού υλικού, κάτι που οδηγεί σε άδικες περικοπές Γνωματεύσεων από συναδέλφους, εκ των υστέρων.

– Την απουσία ολοκληρωμένου τιμοκαταλόγου αποζημίωσης ιατροτεχνολογικού.

– Την ανεπίτρεπτη σε κάποιες περιπτώσεις παρουσία διατίμησης στη λιανική τιμή με παράλληλη πλήρη απουσία χονδρικής τιμής (φερ΄ ειπείν φόρμουλες-γάλατα 1ης βρεικής ηλικίας), που οδηγεί σε αδυναμία χορήγησης αυτών των αγαθών από τα Φαρμακεία και έτσι σε αναπόφευκτη μεγάλη και αναίτια ταλαιπωρία για τον κόσμο να τα προμηθευτεί.

– Τη βιασύνη με την οποία το Σύστημα ετέθη τελικά σε λειτουργία πριν να είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω έχουν διευθετηθεί ή είναι προγραμματισμένα να διευθετηθούν σύντομα και χωρίς συνέπειες στο μεσοδιάστημα για τα Φαρμακεία.

Όλα τα παραπάνω, αν και χρειάζεται πολιτική απόφαση για να λυθούν, δεν αποτελούν πολιτικά προβλήματα. Αποτελούν κυρίως τεχνικά και νομικά προβλήματα, οπότε τέτοιες μόνο μπορούν να είναι και οι λύσεις τους.

– Ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, στο ύφος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό τεχνολογικά.

Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται και παρουσία φαρμακοποιών κατά την υλοποίηση, που θα δίνουν την κατεύθυνση στους προγραμματιστές πώς να φτιάξουν μία απλή και φιλική στη λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμα, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα περισσότερα περιττά βήματα κατά την εκτέλεση και την υποβολή και αργότερα την εκτέλεση των συνταγών μέσω των προγραμμάτων Φαρμακείων και μόνο.

– Έναν ολοκληρωμένο τιμοκατάλογο ιατροτεχνολογικών υλικών, ενσωματωμένο στο σύστημα συνταγογράφησης και με διατιμημένες όλες τις τιμές τόσο στο λιανικό όσο και στο χοντρικό σκέλος τους.

– Ένα προληπτικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα απαγορεύει τη συνταγογράφηση Γνωματεύσεων με λάθη, αλλά και ένα επίσημο, απλό και λιτό κείμενο με το τι πρέπει να προσέχουν οι συνάδελφοι σε μία Γνωμάτευση ώστε αυτή να θεωρείται ορθώς εκτελεσμένη.

Δεύτερο με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση του ΠΦΣ, είναι θέματα που παραμένουν ως σκιά και κακοφορμίζοντα, δυσεπίλυτα και δυσοίωνα ως μελλοντική εξέλιξη:

• Το θέμα της συνεχούς μείωσης τιμών φαρμάκων χωρίς όμως μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης της Ελλάδας, που οδηγεί σε ασύδωτο κανιβαλισμό τιμών και μεριδίων από νεότερα φάρμακα σε βάρος των υπολοίπων.

Μία μαύρη τρύπα σπατάλης που ενώ η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να βουλώνει ακόμα δεν τα έχει καταφέρει ολοκληρωμένα, και όλο αυτό μέσω Επιτροπή στην οποία συμμετέχει θεσμικά και ο ΠΦΣ (Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμ. Δαπάνης του Υπ. Υγείας),

• Το θέμα της αποδεδειγμένης πλέον εμπειρικά ζημίας για τους πολίτες και τα Φαρμακεία που έχει προκύψει από τις άρσεις του πρόσφατου παρελθόντος μίας σειράς ρυθμίσεων στη λειτουργία των Φαρμακείων.

• Η γενναία και φιλότιμη αλλά ακόμα σε πρώιμα στάδια, οργάνωση της Διά Βίου Εκπαίδευσης και της εφαρμογής νέων υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών από τα Φαρμακεία, με αναγνωρισμένο, τυποποιημένο, μαζικό και μεθοδικό τρόπο.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, που έρχονται ως παρακαταθήκη από το παρελθόν, έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Διοίκηση του ΠΦΣ.

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θα συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως όσους συμφωνούμε ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πάνω απ΄ όλα και το εννοούμε.

Η εμπιστοσύνη σας μας τιμά και ταυτόχρονα μας δεσμεύει για το μέλλον

ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

στην Υπηρεσία των Φαρμακοποιών με Δύναμή μας τη Γνώση

Βαρδιάμπασης Κώστας,

Βογιατζής Γιώργος,

Δαγρές Γιάννης,

Μπάρλας Βαγγέλης,

Ράγιας Δημήτρης,

Χασανέας Κώστας

πηγή: Healthreport.gr

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: Eρχονται 4.155 νέες προσλήψεις μέσα στο Φθινόπωρο

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται να γίνουν συνολικά 4.155 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη