888 ΕΚΤ: Παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΚΤ: Παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

ΕΚΤ: Παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Παρά την πρόσφατη πρόοδο, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει υψηλό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB).

Ο Ντράγκι, που είναι και Πρόεδρος του EBRS, τόνισε ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονταν σε 1 τρις. ευρώ, αν και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις υποθήκες των δανείων. «Για παράδειγμα, αν ληφθούν υπόψη τα ενέχυρα και οι προβλέψεις (που σχηματίζουν οι τράπεζες), το μέσο ποσοστό κάλυψης των NPLs στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 82%», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των NPLs.

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, δήλωσε ο Ντράγκι.

«Πρώτον, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μία επιδείνωση της ποιότητας των δανείων των τραπεζών. Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν ανεπαρκείς δομές εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, αναποτελεσματικές και υψηλού κόστους διαδικασίες ανάκτησης του χρέους σε ορισμένα κράτη-μέλη και λάθος κίνητρα που εμποδίζουν τη γρήγορη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τον σκοπό αυτό, το ESBR έχει προτείνει μία σειρά μέτρων για τη συμπλήρωση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Ντράγκι.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Τουρισμός για όλους 2020: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η υποβολή αίτησης για τους δικαιούχους

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Οι δικαιούχοι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *