Επικαιρότητα

Λαγουβάρδος για κακοκαιρία Elias: Επιμένουν τα έντονα φαινόμενα – Δοκιμάζονται Εύβοια και Θεσσαλία

Δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στις περιοχές που «χτύπησαν» οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», μιλώντας στο CNN Greece ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, ενώ τονίζει πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9) θα επιμείνουν τουλάχιστον και για τις επόμενες ώρες. 

Ειδικότερα, στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και Βοιωτία, στην Αττική, καθώς και στις περιοχές της νότιας Θεσσαλίας, τον Βόλο και το Πήλιο. Μάλιστα, ο κ. Λαγουβάρδος εφιστά την προσοχή στις πληγείσες από την προηγούμενη κακοκαιρία «Daniel», περιοχές, τονίζοντας πως «εκεί η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη».

«Η κακοκαιρία αυτή που κατευθύνεται προς τα ανατολικά, επηρεάζει ήδη τη δυτική Κρήτη από το πρωί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα περάσει από τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες» επισημαίνει ο ίδιος.

Θα συνεχίσει να «χτυπάει» και την Πέμπτη

Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να είναι έντονα και την Πέμπτη (28/9) κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή στη Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στο ανατολικότερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή Εύβοια, ανατολική Στερεά και την Αττική, όπως και σε περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το κύριο κύμα κακοκαιρίας υποχωρεί από το απόγευμα της Πέμπτης (28/9), η αστάθεια θα επιμείνει, σαφώς εξασθενημένη μέχρι και το Σαββατοκύριακο κατά τόπους.

Πλημμύρες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλία

Την ίδια ώρα, πλημμυρικά φαινόμενα έχουν εκδηλωθεί ήδη στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλία, ενώ εκτιμάται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω των βροχοπτώσεων που θα συνεχίσουν στις περιοχές αυτές.

Ιδιαίτερα, η βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο καθώς έκλεισε ο δρόμος στο Δερβένι, συνέπεια των κατολισθήσεων. Επίσης, πλημμύρισαν σπίτια στις Ροβιές και στη Λίμνη ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών καθώς δέντρα έπεσαν πάνω σε πυλώνες της ΔΕΗ. Στο έλεος της κακοκαιρίας η Βόρεια Εύβοια Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών. Πρόκειται για τους Νηλέα, Κηρέα, Μεσσάπιο και τον ποταμό στη Σηπιάδα όπως αναφέρει το evima.gr.

Ενδεικτικό της έκτασης της κακοκαιρίας είναι ότι δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν στην Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ. Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και Λίμνης Ευβοίας.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο χωριό Καμάρια με τον κεντρικό δρόμο του χωριού έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο ποτάμι όπως γράφει το evianews.com. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει και περνούν μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να παραμένουν αποκομμένοι αρκετοί άνθρωποι.

Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Στο έλεος της κακοκαιρίας και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου.

Η ισχυρή βροχόπτωση που πέφτει στο Αλιβέρι έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στην είσοδο της πόλης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την Εθνική Mετεωρολογική Yπηρεσία (EMY) θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικών το στρέμμα.

Νωρίτερα από το 112 εστάλη μήνυμα στους κατοίκους του Μαντουδίου στην Εύβοια.

Πλημμύρες και στην Ερέτρια

Εκτός από την βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με το evima.gr, πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίζονται και σε δήμους της κεντρικής Εύβοιας όπως στην Ερέτρια.

Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κόμβος στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος που βρίσκεται στο σημείο και συντονίζει τα συνεργεία του δήμου.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Επίπεδα βροχόπτωσης κατηγορίας 4

Εν τω μεταξύ, μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/09 το σημείο στο οποίο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής, σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA είναι στη Βατερή Ευβοίας, όπου μέχρι τις 08:30 έπεσαν 198 χιλιοστά.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Οι χάρτες του φαινομένου

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock