888 ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ… (βίντεο) | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ… (βίντεο)

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ… (βίντεο)

Τι αναφέρει η πρόταση Αναστασιάδη, τι λέει η τουρκική πλευρά, τι είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει κατηγορηματικά, προνοεί όπως οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης, για να συζητήσουν, με στόχο να «κλείσουν», τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που θα επιτυγχάνετο πλήρης συμφωνία επί των θεμάτων Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση επί του Εδαφικού.

Ακολούθως αν επιτυγχάνετο συμφωνία και επί του Εδαφικού, τότε – σύμφωνα με την πρόταση ΠτΔ- οι δύο ηγέτες θα επέστρεφαν στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, με στόχο την όσο το δυνατό πιο σύντομη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Πολιτικοί παρατηρητές, μιλώντας στο Sigmalive, δήλωσαν ότι μέσω της πρότασης επιχειρείται να αλλάξουν οι ισορροπίες με στόχο, να πάρει πρώτα η ε/κ πλευρά ότι έχει να πάρει και ακολούθως, εφ’ όσον η Τουρκία ήταν αξιόπιστη, να προχωρήσει η πλευρά μας σε νέες υποχωρήσεις στα θέματα διακυβέρνησης (όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στη λήψη αποφάσεων).

Πριν από λίγο και αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από τον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, η ε/κ πλευρά διαμήνυσε στον Έιντε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, η οποία με βάση πληροφορίες που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν 100% μέχρι στιγμής, κινείται στη λογική μίας νέας Γενεύης, θα έχει όμως παράλληλη διαδικασία συζήτησης εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων και η οποία θα πάρει επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο ηγετών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων και Εδαφικού.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το Προεδρικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί.

Σε νέες του δηλώσεις το βράδυ, ο Αναστασιάδης τόνισε ότι το τελευταίο που θα επιδίωκε είναι το αδιέξοδο «όμως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι όταν υποβάλεις κάτι θετικό που μπορεί να υποβοηθήσει στην άμεση λύση, στη συντομότερη λύση ενός μακροχρόνιου προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίσεις την ίδια τακτική που για 43 τώρα χρόνια αντιμετωπίζουμε, να μην αγγίζεται ποτέ το θέμα του εδαφικού».

«Στην παρούσα περίπτωση οφείλω να πω ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχθηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή η και άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυπριακό Ελληνισμό θέμα» πρόσθεσε.

«Αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν»

Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν (η τουρκική πλευρά) να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό δήλωσε εξάλλου νωρίτερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για την πρόταση που έκανε και στην οποίαν αναφέρθηκε τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «έκανα μια πρόταση για να αποδείξω ότι εννοώ αυτά που λέω, ότι επιδιώκω λύση. Αλλά η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε. Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων κλπ. Ποιοι είναι εκείνοι που αρνούνταν μέχρι σήμερα να αγγίξουμε, μέχρι τουλάχιστον το Μοντ Πελεράν, το εδαφικό ή τις εγγυήσεις; Ακόμη και brain storming δεν δέχονταν. Απέκλειαν τα δύο για να μείνουν στο τέλος.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να δοκιμαστούμε όλοι αν εννοούμε αυτά που λέμε ή όχι. Συνεπώς αν όντως εννοούν και θέλουν λύση ας επιτέλους ουσιαστικά εργαστούμε. Να πάμε στη Γενεύη, έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση που θα δώσω στη δημοσιότητα, κάνω υπομονή απλούστατα διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του κ. Άιντε και εν συνεχεία θα προβώ σε δηλώσεις διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η ακατανόητη στάση ιδιαίτερα δε οι εχθρικές δηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι χθες είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνονταν δηλώσεις εξ ου και τίμησα και τήρησα αυτό που είχαμε πει».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί είπε ποια είναι η πρόταση, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι μόνο αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι περίεργη και ότι τρέχει πίσω από τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια, να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις που δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πράξουν για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη λόγω εκλογών. Εγώ τους προκαλώ».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο τροποποίησης της πρότασης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν πρόκειται να κάνω δηλώσεις και ούτε η πρόταση μου θα γνωστοποιηθεί, επαναλαμβάνω.

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι εμείς εννοούμε αυτά που λέμε, θέλουμε τη λύση αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί. Με το να αποφεύγεται συζήτηση σε ουσιώδη θέματα που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, η οποία κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη λύση και θα συμβάλει και είναι ένα βήμα πιο μπροστά, αποδεικνύεται ακριβώς ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό».

Δήλωση Κοτζιά μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο:

Είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με ενημέρωσε για τις τελευταίες του προτάσεις, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Συζητήσαμε για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Κουβεντιάσαμε για το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση του Κυπριακού, όσον αφορά βέβαια την εξωτερική του πτυχή που συνδέεται με το status που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου.

Στο Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα η πρόταση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα του ως Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης, τα δεδομένα που δημιουργεί, «αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».

«Δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων» πρόσθεσε.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναχωρεί απόψε από την Κύπρο.

Σε ερώτηση αν η προσπάθεια έχει τερματιστεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν χρησιμοποιώ τη λέξη ‘σταματά’ ή ‘τερματίζεται΄. Απλώς αναφέρω κάποια γεγονότα. Θα κάνουμε υπομονή όλοι μέχρι τη Δευτέρα, να ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο στις 10 το πρωί και ακολούθως να ενημερωθεί και ο κυπριακός λαός για την πρόταση και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η για την πλευρά μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό. «Αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άρα, είναι η ώρα της αλήθειας αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού» πρόσθεσε.

hellasforce.com Για τα άρθρα που φιλοξενούνται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δείτε επίσης

“ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ” Ή ΞΕΦΤΙΛΑ; – ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΣΙΜΠ@ΥΚΙ@ ΣΕ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΜΕΘΥΣΤΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ; – ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΩΝ “ΠΑΓΚΟΜΙΩΝ ΛΙΓΟΥΡΗΔΩΝ”; – (ΕΙΚΟΝΕΣ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Την ονομάσαμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *