Κόσμος

Κύπρος: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 49 χρόνια της εισβολής – Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (20/7) από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έμελλε να σφραγίσει για πάντα το μέλλον του νησιού.

Όλο το νησί θυμάται εκείνη την ημέρα με εκδηλώσεις μνήμης και τις δέουσες τιμές, ενώ στα Κετεχόμενα μεταβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίς το πρωί ήχησαν για ακόμη μία φορά οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο με το σύνθημα της έναρξης συναγερμού.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα παραστεί, αρχικά στην επίσημη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και ακολούθως, στις στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας και στο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στον Ι.Ν. Αποστόλου Βαρνάβα, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σε ομιλία του, το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουλίου, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ καλωσόρισε τους εξ Ελλάδος συγγενείς αγνοουμένων, δηλώνοντάς τους ότι «η σκέψη μας, εδώ και 49 χρόνια, βρίσκεται και στους δικούς τους, τους δικούς μας ανθρώπους. Η μνήμη μας επιστρέφει και στους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που στις 22 Ιουλίου, μετά από αντεπίθεση, έφτασαν μέχρι το Κιόνελι, επιφέροντας σοβαρές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα.

Η μνήμη, φοβερή και αδυσώπητη, επιστρέφει και στη γεμάτη πόνο και θάνατο τοποθεσία του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Εκεί όπου στις 14 Αυγούστου 1974 ξεκίνησε η φονική και άνιση μάχη, εφάμιλλη εκείνης των Θερμοπυλών. Εκεί που οι δικοί σας άνθρωποι, τα δικά μας παιδιά και οι δικοί μας ήρωες, έδωσαν την ύστατη μάχη, γνωρίζοντας – και το γνώριζαν πάρα πολύ καλά – ότι ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά δεν ξεχνούμε. Τιμούμε και αναζητούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους μας. Και άκουσα πριν κάποιες εκφράσεις διαμαρτυρίας και θέλω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναλάβω την ευθύνη για όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα για την πίκρα, για τη δυσαρέσκεια, για όλα αυτά που νιώθετε ότι ως Πολιτεία δεν έχουμε ανταποκριθεί».

Το μεσημέρι στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οποίοι θα μιλήσουν. O κ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock