888 Ενισχύεται η Frontex-Νέα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά σύνορα, την Ελλάδα και το μεταναστευτικό | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Ενισχύεται η Frontex-Νέα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά σύνορα, την Ελλάδα και το μεταναστευτικό

Ενισχύεται η Frontex-Νέα δεδομένα για τα ευρωπαϊκά σύνορα, την Ελλάδα και το μεταναστευτικό

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και των προκλήσεων για την ασφάλεια υποστηρίχθηκαν από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

Το ζήτημα αφορά άμεσα στην Ελλάδα καθώς τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της ΕΕ.

Η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνόρων και Ακτοφυλακής (Frontex) αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σημερινών ελλείψεων, στην αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών και στην εξασφάλιση της στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ στο μέλλον στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα νέο μόνιμο σώμα για την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ. Το νέο μόνιμο σώμα θα μπορούσε, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, να διεξάγει ελέγχους στα σύνορα, ή ελέγχους διαχείρισης μετανάστευσης . Θα περιλαμβάνει επίσης μια ομάδα ταχείας αντίδρασης για ταχείες συνοριακές παρεμβάσεις.

Το μόνιμο σώμα θα αποτελείται από 5. 000 επιχειρησιακούς υπαλλήλους τόσο από τον Οργανισμό όσο και από τα κράτη μέλη, σε δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων. Ο αριθμός θα αυξηθεί σταδιακά σε 10.000 επιχειρησιακούς υπαλλήλους πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος των κανόνων. Επί του παρόντος, ο Οργανισμός βασίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των κρατών μελών μέσω ετήσιας διαδικασίας δέσμευσης.

Αποτελεσματικότερες διαδικασίες επιστροφής και συνεργασίας με τρίτες χώρες

Ο νέος Οργανισμός θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τις διαδικασίες επιστροφής στα κράτη μέλη, για παράδειγμα, εντοπίζοντας παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών και βοηθώντας στις χώρες της ΕΕ να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους επιστρέφουν. Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνόρων και Ακτοφυλακής και του Οργανισμού Ασύλου της ΕΕ για τη διασφάλιση του συντονισμού μεταξύ των δύο οργανισμών.

Με τους νέους κανόνες, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να οργανώνει κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες πέρα ​​από τον ισχύοντα περιορισμό σε χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ.

Πολιτικές ελευθερίες

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης για διάφορες εγγυήσεις για να διασφαλίσουν το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις επεμβάσεις επιστροφής και στις δραστηριότητες με τρίτες χώρες.

Η εισηγήτρια Roberta Metsola δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο, δείξαμε την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας το κύριο μέλημα των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο νέος αυτός νόμος σημαίνει 10. 000 νέους συνοριοφύλακες και ακτοφυλακές με κύριο στόχο την καλύτερη προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Αυτός ο νόμος είναι δίκαιος με αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, σταθεροί με όσους δεν το κάνουν και σκληροί σε εκείνους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πιο ευάλωτους «.

Το σχέδιο έκθεσης εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 8 αποχές.

Η Frontex ιδρύθηκε το 2004 για να βελτιώσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Πριν από δύο χρόνια, η Frontex επεκτάθηκε για να γίνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής που είναι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της κρίσης μετανάστευσης, οι επιχειρησιακές ανάγκες του Οργανισμού για την υποστήριξη των πρώτων κρατών-μελών έχουν τετραπλασιαστεί!!

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ… Μετράνε πάλι φέρετρα,,, Πολύνεκρες μάχες του Στρατού με Κούρδους αντάρτες!

Στην Τουρκία, σε συγκρούσεις στρατιωτών με μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είχε αιματηρό απολογισμό, …