Επικαιρότητα

Φωτιές: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα – Αγωνία για τους κατοίκους

Στη Ρόδο, ο πύρινος εφιάλτης δεν έχει τέλος, με τη φωτιά να απειλεί άμεσα τους οικισμούς Μαλώνα και Γεννάδι, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Η φωτιά νωρίτερα περικύκλωσε τον οικισμό Βάτι, όπου και εκεί απείλησε σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η «Ροδιακή», παρά τις προσπάθειες η φωτιά έφτασε στο δημοτικό σχολείου του Γενναδίου το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Συγκεκριμένα, στο Γεννάδι η φωτιά καίει περίπου στο ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό, ενώ κοντά υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν στη Ρόδο είναι κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά, καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση και η νύχτα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σχετικά με την Κέρκυρα, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι, καθώς και Απράος, Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Ύποπτος με μπιτόνι βενζίνης στον Μαλώνα

Στο χωριό Μαλώνα γίνονται ακόμα υπεράνθρωπες προσπάθειες να σωθούν περιουσίες, ενώ στην τοποθεσία του Αγίου Γεωργίου, άτομα εντόπισαν έναν ύποπτο να κρατά μπιτόνι με βενζίνι και κάλεσαν την αστυνομία, η οποία κίνησε τις ερευνητικές διαδικασίες.

Αδιάκοπα επιχειρούν στο νησί 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, ενώ όσο το φως το επιτρέπει στον αέρα βρίσκονται 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιχειρούν στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα από δέκα χώρες και αργά το βράδυ αναμένουμε την άφιξη 38 πυροσβεστών με 14 οχήματα από την Σερβία.

Κέρκυρα: Εκκενώσεις και πύρινα μέτωπα σε Περίθεια – Λαυκί

Για τρίτο 24ωρο συνεχίζει να καίγεται η Κέρκυρα, με τις φλόγες να κυκλώνουν οικισμούς, να «γλύφουν» αυλές σπιτιών, ενώ οι εκκενώσεις στο χωριό Λούτσες ξεκίνησαν πριν καν σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Οι πύρινες «γλώσσες» έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματική μάχη, ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να προωθήσει τους πολίτες σε δύο ξενοδοχεία και μία αίθουσα στο Δημαρχείο.

Στο δεύτερο μέτωπο στα δυτικά του όρους Παντοκράτορας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λαύκι, ενώ οι κάτοικοι ανήσυχοι έβλεπαν τον αέρα να δυναμώνει. Λίγη ώρα αργότερα νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών Καλαμάκι και Απραός για εκκένωση προς το νέο λιμάνι Κασσιόπης. Την ίδια ώρα, στο σχολείο της Κασσιόπης ελικόπτερο κάνει συνεχείς ρίψεις καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει απειλητικά, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών. Αποκαρδιωτική η εικόνα και στην παραλία Απραός. Αφού οι φλόγες κατέκαψαν μια έκταση χιλιομέτρων και η φωτιά έσβησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

Κάρυστος: Νεκρός βρέθηκε ο 41χρονος κτηνοτρόφος

Νεκρός σε ένα σημείο στο βουνό απ’ όπου πέρασε η φωτιά που κατακαίει εδώ και ημέρες στην Κάρυστο βρέθηκε την Τρίτη (25/7) ο 41χρονος κτηνοτρόφος που είχε εξαφανιστεί από την περιοχή του Πλατανιστού.

Ο άτυχος άνδρας αναζητείται από το μεσημέρι της Κυριακής (23/7), από όταν έφυγε από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και κατευθύνθηκε προς την κτηνοτροφική του μονάδα, γιατί ανησυχούσε για τα πρόβατά του.

Υπενθυμίζεται ότι, η φωτιά μπήκε στο χωριό Πλατανιστός το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) τυλίγοντας τα πρώτα σπίτια στις φλόγες.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου ο Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Κατά τα άλλα, σχετικά βελτιωμένη θεωρείται το τελευταίο 24ωρο η εικόνα στην Κάρυστο όπου συνεχίζεται με όλα τα μέσα η μάχη με τη φωτιά. Εκκένωση υπήρξε νωρίτερα στον οικισμό Πλατανιστό προς Κάρυστο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 100 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα και 36 οχήματα. Οι αναζωπυρώσεις είναι ο μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστικών, όμως, η υγρασία της νύχτας βοηθάει στην κατάσβεση των μικρών εστιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τετάρτη

Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο Τετάρτη (26/7) για έξι περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Επίσης, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock