888 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΔΙΑΦΟΡΑ / ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΙ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει τονίσει την επικινδυνότητα των «δήθεν» γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται αφειδώς στα… εδέσματα και στα…γλυκίσματα που πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και ανεξέλεγκτες.

Γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη Κ ξεπερνούν τη βιομηχανική ζάχαρη στον κατάλογο των συστατικών τροφίμων.

  • Γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Το ότι δεν έχουν θερμίδες και η γλυκαντική τους δύναμη είναι συχνά μεγαλύτερη από της επιτραπέζιας ζάχαρης. Προκειμένου να γλυκαθεί η τροφή χωρίς πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη, ενώ η σουκραλόζη 500 φορές.

  • Η αρνητική επίδραση των γλυκαντικών ουσιών

Το παλαιότερο αλλά και ισχυρότερο επιχείρημα κατά των γλυκαντικών ουσιών είναι πως αυτές είναι καρκινογόνες. Σε πείραμα που έγινε σε αρουραίους τους έδωσαν υψηλή δόση κυκλαμικού νατρίου, κάτι που προκάλεσε σε ορισμένα ζώα καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Στην περίπτωση ανθρώπινης κατανάλωσης, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν επειδή τα γλυκαντικά δεν καταναλώνονται σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

  • Η επίδραση στην εντερική χλωρίδα

Επιχείρημα κατά των γλυκαντικών ουσιών είναι και το ότι επιδρούν αρνητικά στην εντερική χλωρίδα. Πείραμα που διεξήχθει από ερευνητές σε ποντίκια έδειξε ότι μετά από τακτική κατανάλωση σακχαρίνης κα σουκραλόζης , τα ζώα είχαν διαταραγμένη εντερική χλωρίδα και προβλήματα με το μεταβολισμό της γλυκόζης. Άλλοι ερευνητές τονίζουν πως τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν γιατί υπάρχουν τόσες πολλές γλυκαντικές ουσίες  που έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις.

  • Πείραμα για κάθε ένα από τα γλυκαντικά

Υπάρχει ανάγκη να γίνει έλεγχος σε κάθε ένα από τα γλυκαντικά που εγκρίνονται στην Ε.Ε. Επίσης πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω αν τα γλυκαντικά είναι από μόνα τους πρόβλημα ή μόνο σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα.

  • Τα γλυκαντικά εξαπατούν τον εγκέφαλο

Προκειμένου για παιδιά, ο εγκέφαλος δεν έχει μάθει να συνδυάζει τη γλυκιά γεύση με τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας. Ο εγκέφαλος καλύπτει όλες σχεδόν τις ενεργειακές του ανάγκες με γλυκόζη. Όταν η ποσότητα δεν είναι αρκετή, η όρεξη και η πρόσληψη τροφής αυξάνονται.  Τα γλυκαντικά εξαπατούν τον εγκέφαλο και βλάπτουν τον υγιή μεταβολισμό.

  • Εθιστικά όσο η ζάχαρη

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα γλυκαντικά μπορούν να είναι τόσο εθιστικά όσο και η συνηθισμένη ζάχαρη. Ο εθισμός αυτός είναι ισχυρότερος από αυτόν των ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη.

πηγη

Loading…


Δείτε επίσης

«ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΩΝΤΑ». ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 35ΧΡΟΝΗ ΕΦΗ. «ΑΘΩΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ 40ΧΡΟΝΟ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ. ΠΑΓΩΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΟΛΟΓΟΥ ΓΙΟΥΛΙΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ. (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Αποκάλυψη ΒΟΜΒΑ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *