Επιστολή της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για επαναπροωθήσεις


 «Να βάλουν τέλος στις επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία» και «να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες για όλες τις σχετικές καταγγελίες», καλεί τις ελληνικές Αρχές η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Οι ενέργειες των ελληνικών Αρχών είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», απαντούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ναυτιλίας.

Σε επιστολή που απέστειλε στους τρεις υπουργούς, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία της «για την αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών», για την επίσημη αντίδραση των ελληνικών Αρχών «που συχνά απλώς απορρίπτει ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις, παρά το τεράστιο πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια», καθώς και για «το ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο οι ΜΚΟ που προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, λειτουργούν στην Ελλάδα».

Η Επίτροπος χαιρετίζει τις προσπάθειες που γίνονται για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, ωστόσο σημειώνει ότι «οι παρατεταμένα κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης συνεχίζουν να είναι ζήτημα βαθιάς ανησυχίας» και ζητάει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών. Αναφερόμενη στα υπό κατασκευή ΚΥΤ των νησιών εκφράζει τέλος την ανησυχία της ότι η λειτουργία τους ως κλειστά κέντρα «θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμη στέρηση της ελευθερίας τους».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση