ΕνημέρωσηΟικονομία

Μarket Pass: Πλήρης οδηγός για την υποβολή αιτήσεων

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και του Έβρου, έχουν τη δυνατότητα να τις υποβάλλουν μέχρι το τέλος του 2023.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των ΚΕΠ.

Να σημειωθεί πως, για όσους και όσες είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Πλήρης οδηγός

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Market Pass;

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

• τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,

• τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,

• τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

α) Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι
β) Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το
φορολογικό έτος 2022.
δ) Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων;

Λόγω της παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών η έναρξη του διαστήματος υποβολής αίτησης ενδέχεται να διαφοροποιείται ελαφρώς. Σε κάθε περίπτωση, τελική ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Εξαίρεση αποτελούν οι δικαιούχοι του προηγούμενου Market Pass για τους οποίους δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Το σύστημα θα εντοπίσει μέσω εσωτερικής αυτεπάγγελτης διαδικασίας και θα πιστώσει το ποσό στο μέσο που είχαν επιλέξει και παλιότερα (τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα).

Χρειάζεται η επανάληψη της υποβολής της αίτησης κάθε μήνα;

Όχι. Η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνο μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στο λογαριασμό του δικαιούχου. Για τους παλαιότερους δικαιούχους του Market Pass εφόσον δεν επιθυμούν να αλλάξουν στοιχεία IBAN τραπεζικού λογαριασμού ή μέσο καταβολής της ενίσχυσης (βλ. ερώτηση 1η), δεν χρειάζεται καμία αίτηση.

Σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του Market Pass;

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα.
Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web / Virtual POS) σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς (MCC):

• 5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
• 5422 – Κρεοπωλεία
• 5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
• 5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
• 5462 – Αρτοποιεία
• 5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Πότε θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση Οκτωβρίου 2023;

Σε όσους δεν ήταν δικαιούχοι προηγούμενου Market Pass, η καταβολή εξαρτάται από το διάστημα εντός του οποίου θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση μη καταβολής της ενίσχυσης του Market Pass στο λογαριασμό ή στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα που είχε επιλέξει ο δικαιούχος;

Εάν απορρίφθηκε η διαδικασία πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει και είναι δικαιούχος, τότε έχει το δικαίωμα να επανυποβάλει αίτηση μετά την 31η Οκτωβρίου 2023 και μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023. Μετά τον επανέλεγχο της αίτησης και των προϋποθέσεων, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2023.

Πώς θα ενημερωθεί κανείς για την απόρριψη των διαδικασιών πίστωσης των λογαριασμών;

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επανυποβάλει την αίτηση μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2023.
Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, έως την 30η Νοεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

Μέχρι πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άυλη ψηφιακή κάρτα του Market Pass;

Η άυλη ψηφιακή κάρτα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock