ΕΥΔΑΠ: Σημαντικές καθυστερήσεις και ερωτήματα για τον διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

Σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και μια σειρά ερωτήματα έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να αποκλείσει τρεις από τις πέντε εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το έργο που αφορά το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για μια απόφαση που είναι εξ’ ορισμού προβληματική, καθώς αντίκεται σε σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών και κατά συνέπεια σε καθυστερήσεις σε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο υποδομής για την Ανατολική Αττική.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με απόφαση που εξέδωσε στις 2 Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό της Ένωσης Εταιρειών ΤΕΡΝΑ, THALIS, Ηλιοχώρα, της Ένωσης Εταιρειών ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ- ΗΛΕΚΤΩΡ ΚΕΛ ΡΑΦΗΝΑΣ και της Ένωσης Εταιρειών INTRAKAT – ENVITEC.
Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, η διοίκηση Σαχίνη αποκλείει τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες με πτυχίο έβδομης τάξης από το διαγωνισμό. Μάλιστα, στην περίπτωση των ΑΚΤΩΡ και INTRAKAT αντίκειται σε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία προβλέπει σαφώς ότι νομίμως συμμετέχουν οι εταιρείες αυτές σε διαφορετικά σχήματα, γιατί οι προσφορές υποβλήθηκαν προγενέστερα της εξαγοράς, αλλά και ότι ενδεχόμενη απόσυρση από τον διαγωνισμό θα απαγορευόταν, γιατί αυτό θα συνιστούσε αλλοίωση του ανταγωνισμού.
Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ προσφυγών από την πλευρά των εταιρειών που αποκλείστηκαν, προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο καθυστερήσεις ετών στη διαδικασία.
Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως η απόφαση για τον αποκλεισμό των τριών εταιρειών ήρθε μετά την παρέλευση ενός ολόκληρου χρόνου από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τελικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν παρατηρούνται για πρώτη φορά στην ΕΥΔΑΠ, καθώς και στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαγωνιστικές διαδικασίες που χαρακτηρίστηκαν από αντίστοιχα φαινόμενα, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, ακυρώσεις διαγωνισμών αλλά και πολυετείς δικαστικές διαδικασίες.
Αποτέλεσμα, είναι να δημιουργούνται σημαντικές αρρυθμίες στον τρόπο αποτελεσματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία και αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ζήτηση για νερό.
Και αυτό καθώς η χώρα μας μας καλείται να επενδύσει σε σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές για τη διαχείριση των υδάτων, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια και την ποιότητα των υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές και δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις ούτε πιθανές απώλειες κονδυλίων λόγω καθυστερήσεων και προβληματικών διαδικασιών σε διαγωνιστικές διαδικασίες.