888 Ευρεία σύσκεψη στα Χανιά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ευρεία σύσκεψη στα Χανιά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές

Ευρεία σύσκεψη στα Χανιά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των δήμων Αποκορώνου και Πλατανιά που επλήγησαν από τις πυρκαγιές την προηγούμενη εβδομάδα, ζητά με έγγραφο του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από τα Χανιά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια και είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις δύο πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές, η αποκατάσταση των υποδομών και η λήψη μέτρων εν όψει του χειμώνα μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη από τη φωτιά αποτεφρώθηκαν περίπου 7000 στρέμματα εκ των οποίων όπως υποστήριξε το 60% ήταν γεωργική γη.

Παράλληλα προκλήθηκαν ζημιές στο ζωικό και φυτικό βασίλειο ενώ ο δήμαρχος Αποκορώνου προσδιόρισε στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος της αποκατάστασης για τις υποδομές του δήμου.

Για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο απαιτείται ακόμη ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότερες ζημιές σύμφωνα με τον κ Κουκιανάκη καταγράφηκαν στα δημοτικά διαμερίσματα Κρυονερίδας, Βάμου και Φρε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην περιοχή του Κακοπέτρου προσδιόρισε την καμένη έκταση περίπου στα 1500 – 2000 στρέμματα.

Παράλληλα ζήτησε από τον παριστάμενο στη σύσκεψη εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες από φαινόμενα πυρκαγιών και πλημμυρών να κινούνται με βάση τη νομοθεσία και έκτακτες διαδικασίες για την έγκριση αποφάσεων που αφορούν τις πληγείσες περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκε στον βαθμό συνεργασίας που επέδειξαν κατά τις πυρκαγιές οι συναρμόδιες υπηρεσίες ευχαριστώντας δημόσια την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη στις δύο πυρκαγιές τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 65 οχήματα, 170 άνδρες και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η αστυνομία σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων Γιώργο Λιμπινάκη συνέδραμε με προσωπικό 60 ανδρών και μέσα πυρόσβεσης.

Οι παριστάμενοι στη σύσκεψη τόνισαν την ανάγκη να επιχειρεί από την Κρήτη εκτός από τα δύο ελικόπτερα που σταθμεύουν σε Χανιά και Ηράκλειο και ένα μεγαλύτερο ελικόπτερο τύπου Έρικσον.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές μιλώντας για ένα ενιαίο σχέδιο δράσης και διαχείρισης κινδύνου για όλη την Κρήτη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε ότι στην αντίληψη της κυβέρνησης είναι ένας συνολικός σχεδιασμός με επιστημονικό τρόπο χωρίς, όπως είπε, τις παθογένειες του παρελθόντος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν ακόμα υπηρεσιακοί φορείς, με τον εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να επισημαίνει ότι για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε ικανοποίηση αιτημάτων προς την υπηρεσία θα πρέπει να υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση των αιτημάτων χωρίς κενά και παραλείψεις.

Ακόμη επισημάνθηκε ότι πολλές φορές οι παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα επιδρούν αρνητικά στην καταπολέμηση φυσικών καταστροφών με την καταπάτηση ρεμάτων και την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων σε πολλά σημεία της υπαίθρου και σε οδικούς άξονες.

Πριν από τη σύσκεψη υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αποκορώνου και του Πολυτεχνείου Κρήτης προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την αποκατάσταση της διάβρωσης και την προστασία της παρόχθιας ζώνης του ποταμού Κοιλιάρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκο Νικολαίδη, το Ίδρυμα μελετά την περιοχή έχοντας διαπιστώσει ότι από το 2004 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί η συχνότητα των πλημμυρικών φαινομένων και έχει αυξηθεί η διάβρωση της όχθης.

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΡΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΩΒΡ@ΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ! ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΧΑΡΑΞΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ! (ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Η Τουρκία …