Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Ανεπαρκής η Frontex στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ


Στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Frontex δεν είναι αρκετά αποτελεσματική ως προς την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος, καταλήγει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Frontex δεν έχει βοηθήσει αποτελεσματικά τα κράτη-μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, κατ’ επέκταση δεν έχει εκτελέσει πλήρως την εντολή που έλαβε το 2016, ενώ αμφίβολη είναι και η ικανότητά της ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον νέο επιχειρησιακό ρόλο που της έχει ανατεθεί.

«Η σημασία των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στον Frontex είναι μεγάλη για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο, επί του παρόντος, ο οργανισμός δεν ασκεί τα καθήκοντα αυτά κατά τρόπο αποτελεσματικό, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι του ανατίθενται πρόσθετες αρμοδιότητες»» δήλωσε ο Λέο Μπρινκά, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τη σύνταξη της έκθεσης.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση