888 Ζαχαριάδης: Ιστορική και χωρίς νικητές και νικημένους η συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ζαχαριάδης: Ιστορική και χωρίς νικητές και νικημένους η συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας

Ζαχαριάδης: Ιστορική και χωρίς νικητές και νικημένους η συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας

«Είναι μία ωρίμανση των σχέσεων, είναι ένα από κοινού βήμα μπροστά, χωρίς την επόμενη μέρα να αναζητούμε κάποιον νικητή και κάποιον νικημένο», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας- Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

«Είναι μία σημαντική και ιστορική συμφωνία. Οι άριστες προσωπικές σχέσεις και ο ανοιχτός ειλικρινής διάλογος, που υπάρχει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου και, βεβαίως, η δουλειά όσων συνέταξαν αυτό το κοινό ανακοινωθέν, φαίνεται ότι αποδίδει και μπορεί να αποδώσει καρπούς», είπε ο κ.Ζαχαριάδης.

«Είναι μία προωθητική κίνηση», συνέχισε, «η οποία εκσυγχρονίζει το πλαίσιο των σχέσεων Πολιτείας- Εκκλησίας και δίνει τη δυνατότητα για έναν ειλικρινή διάλογο την επόμενη μέρα και στα ζητήματα στα οποία μπορούμε συναινετικά και με συμφωνία να προχωρήσουμε, αλλά και πιθανόν σε ζητήματα, στα οποία μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αποχρώσεις όπου εκεί πάλι με επιχειρήματα θα συζητήσουμε και θα κοιτάξουμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε στην επόμενη μέρα».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας επισήμανε ότι «εμάς η βούλησή μας είναι προχωρήσουμε και να καταλήξουμε συναινετικά, αντλώντας παραδείγματα σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους από όλον τον κόσμο και νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο δίνει και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία τη δυνατότητα να πετύχουν αυτό το οποίο θέλουν και επιθυμούν».

«Από τη μία λοιπόν οι ιερείς φεύγουν από την ενιαία αρχή πληρωμών, από το μισθολόγιο του κράτους και αυτό το αναλαμβάνει η Εκκλησία, αλλά με ισόποσο ποσό που η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να επιδοτεί σε ετήσια βάση την Εκκλησία. Υπάρχει το σημαντικό ζήτημα ότι δημιουργείται ένα ταμείο της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, που δεν έχει διαλευκανθεί ακριβώς αν είναι εκκλησιαστική ή αν είναι κρατική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής. Από εκεί θα μπορούν να προκύπτουν κάποια έσοδα και να πηγαίνει αναλογικά το ποσοστό στην Εκκλησία και στην Πολιτεία […] Είναι σε όφελος και της Πολιτείας και της Εκκλησίας να αξιοποιηθεί αυτό το περιουσιακό δεδομένο», εξήγησε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, αλλά και στη σχετική συζήτηση περί σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, που πρόκειται να ξεκινήσει, ο κ. Ζαχαριάδης παρατήρησε: «Το γεγονός ότι η συνήθως γκρινιάρα και μίζερη -σε όλη την ύλη της τρέχουσας πολιτικής- Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε το κοινό ανακοινωθέν της Εκκλησίας με την Πολιτεία με τρόπο θετικό, παρά τις όποιες επισημάνσεις έκανε, ίσως είναι μια ευκαιρία, μια αρχή να δει πιο θετικά και το πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης γενικά.

Τις προηγούμενες μέρες στο εσωτερικό της ΝΔ ακούστηκαν ακραίες φωνές, στο όριο του γραφικού, που πήγαιναν να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια που κάνουμε για εκσυγχρονισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, ως μια προσπάθεια να βγάλουμε το σταυρό από τη σημαία, να καταργήσουμε τα Χριστούγεννα, να απαγορεύσουμε τις φάτνες κ.λπ.

Αυτά τα έλεγαν υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και άνθρωποι με ισχυρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό λόγο στο εσωτερικό του κόμματος. Συνολικά στον προοδευτικό χώρο αναγνωρίζουμε ως θετική αυτή τη μετατόπιση της ΝΔ στον ρεαλισμό και την καλούμε να προσέλθει στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με πολιτικά επιχειρήματα».

newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Δείτε επίσης

Τελικά αποφάσισε ο Βελόπουλος ό,τι δεν είναι προδότες όσοι ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών – Τέρμα τα ψέματα (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ   Απέφυγε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος …