Ηλιόπουλος: Με το νέο εργασιακό θα έχουμε περισσότερες απολύσεις και μειώσεις μισθών


«Αυξήσεις στους μισθούς και όχι απλήρωτες υπερωρίες», χρειάζονται η οικονομία και οι εργαζόμενοι, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο Action24.

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε μόνο το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «με το νέο εργασιακό σχέδιο που ετοιμάζει, η δήθεν ανάκαμψη θα είναι ανάκαμψη για τους λίγους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία θα έχουμε περισσότερες απολύσεις, σπαστή 4ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και απλήρωτα 10ωρα, που σημαίνει μειώσεις στους μισθούς, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε μείωση εσόδων για τις ΜμΕ». Πρόσθεσε ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της Επιθεώρησης Εργασίας και να την υποβαθμίσει συνολικά».

Σημείωσε πως «όταν έχεις απαξιώσει με αυτόν τον τρόπο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά φέρνεις τη διευθέτηση χρόνου εργασίας με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρα με την υπόσχεση ενός ρεπό» και πως όλα αυτά «τα συμπληρώνει και ο νέος πτωχευτικός νόμος, που ξεκινά να εφαρμόζεται και θα φέρει πολλούς πλειστηριασμούς». Χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την ψηφιακή κάρτα, ενώ ανέφερε ότι το 2017 που ψηφίστηκε το ψηφιακό ωράριο «υπερδιπλασιάστηκαν οι υπερωρίες που πληρώθηκαν στους εργαζόμενους, και για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας». Όμως αυτά έγιναν, είπε, με μια επιθεώρηση εργασίας που λειτουργούσε, ενώ «τώρα, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς η ψηφιακή δήλωση εργασίας δεν θα έχει αποτελέσματα».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση