Επικαιρότητα

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ: Προχωρούν οι εργασίες στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων

Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσονται οι διεργασίες για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας, με το έργο που έχει αναλάβει η Elbit Systems, να έχει ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό και να βρίσκεται πλέον στην «τελική ευθεία».

Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 του Κέντρου Εκπαίδευσης, το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση, αλλά και εκείνο της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ στις αρχές του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εκπαιδευτικό κτήριο, οι κατασκευαστικές εργασίες για το οποίο έχουν επίσης ξεκινήσει. Σε ό,τι αφορά στον λειτουργικό στόλο των εκπαιδευτικών Τ-6, μάλιστα, να σημειώσουμε ότι έχει ακόμα περισσότερα αεροσκάφη διαθέσιμα, με τα οποία ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά οι εκπαιδευτικές πτήσεις στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας. Όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική πρόοδος για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Με δεδομένο ότι η διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για το έργο (μέσα από μία σύμβαση ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ), το οποίο και ανέλαβε η Elbit Systems, υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2021, οι διεργασίες για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο. Συνολικά δε, αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και τη λειτουργία νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346, τη διατήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου που αποτελείται από τα νέα M-346 και δεκάδες εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6, την παροχή ενσωματωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων πτήσης στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, διασυνδεδεμένους προσομοιωτές πτήσης, σταθμούς εκπαίδευσης εδάφους και σύστημα διοίκησης και ελέγχου.

Στην Καλαμάτα εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ και η ομάδα της Elbit Systems

Όλες αυτές τις εξελίξεις και τα έργα στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και του Ισραήλ, συνοδεία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Elbit Systems.

Πιο αναλυτικά, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που σηματοδότησε την «απογείωση» της λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς (Διοικητής της Διεύθυνσης Αεροπορικής Εκπαίδευσης) εκπροσωπώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, κ. Yair Kulas, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχαέλ (Μπούτζι) Μάχλις και πλήθος πολιτικών εκπροσώπων των δύο κρατών και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλαμάτας και Μεσσηνίας, δήλωσαν την ικανοποίησή τους για το έργο, που έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό προγραμματισμό και εξελίσσεται με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems, κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς, αναφέρθηκε στο έργο, τονίζοντας πως αποτελεί τιμή ο ρόλος της Elbit στην ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πρόοδο που μπορέσαμε να επιτύχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και είμαι ευγνώμων για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με τη Leonardo και με άλλους τοπικούς εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς και συνέχισε: «Θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των ομάδων της Elbit στη 120 ΠΕΑ, που επέτρεψε την ομαλή και ταχεία εξέλιξη του έργου». Σύμφωνα με τον ίδιο δε, «η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Elbit και γι’ αυτό επενδύουμε και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και να παρέχουμε πρόσθετα συστήματα και τεχνολογίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρέχοντας δυνατότητες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων».

Μπεζχαλέλ Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ, κ. Μπένι Γκάντζ, αναφέρθηκε στο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα κάνοντας λόγο για «ένα εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τον βαθύ και ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών εγκαταστάσεων», ένας δεσμός που όπως τόνισε, «βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, καθώς και σε πολλά χρόνια συνεργασίας, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Σύμφωνα με τον κ. Μπένι Γκάντζ, πρόκειται για «μια στρατηγική επένδυση στις μελλοντικές δυνατότητες των φίλων μας, η οποία θα προωθήσει περαιτέρω τους ελληνικούς δεσμούς με το Ισραήλ και τους διεθνείς εταίρους». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ευχαρίστησε, μάλιστα, την Elbit Systems, το υπουργείο Άμυνας και το IDF για τον ρόλο τους σε αυτό το σημαντικό έργο, υπογραμμίζοντας πως «αποτελεί απόδειξη της προόδου και της επιχειρησιακής εμπειρίας των αμυντικών βιομηχανιών του Ισραήλ».

Να σημειώσουμε, επίσης, πως ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε στις 21 Οκτωβρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκάντζ, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν, μεταξύ άλλων, για το Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου και το πώς αυτό αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ.

photo_2.jpg
Από αριστερά προς δεξιά: Ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Βαγενάς, Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, o Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς, Eπικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), Μπεζχαλέλ Μάχλις, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Elbit Systems

Με τα έργα στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα να προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς από την Elbit Systems, σύντομα η Ελλάδα θα διαθέτει ένα έργο που θα αναβαθμίσει την πτητική εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ένα έργο που θα μπορεί να εγγυηθεί την υψηλού επιπέδου βασική, προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση των πιλότων της χώρας μας, μέσα από σύγχρονα πτητικά μέσα, νέες εγκαταστάσεις προσομοιωτών πτήσεως και συντήρησης αεροσκαφών, το οποίο μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για άλλες Αεροπορίες για την εκπαίδευση των πιλότων τους.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock