888 Η αντεπανάσταση στην Ευρώπη: πως η Πολωνία διοργάνωσε μια επιτυχημένη εξέγερση εναντίον της ΕΕ | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Η αντεπανάσταση στην Ευρώπη: πως η Πολωνία διοργάνωσε μια επιτυχημένη εξέγερση εναντίον της ΕΕ

Η αντεπανάσταση στην Ευρώπη: πως η Πολωνία διοργάνωσε μια επιτυχημένη εξέγερση εναντίον της ΕΕ

© AP Photo / Czarek Sokolowski Αφίσες του Τζόρτζ Σόρος, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Frans Timmermans κατά την διάρκεια διαδήλωσης στον Βαρσοβία, 26 Ιουλίου 2017

Gevorg Mirzayan, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για το RIA Novosti.

Το σχέδιο που ονομαζόταν «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αρχικά υπονοούσε ότι θα ενσωματωθούν περίπου πανομοιότυπες χώρες – όχι όσον αφορά την επικράτεια (εδώ είναι δύσκολο να συγκριθεί η Γαλλία και το Λουξεμβούργο), αλλά από την άποψη της οικονομικής διάρθρωσης , το σύστημα δικαίου και τα πολύτιμα σημεία αναφοράς. Και μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ακολούθησε αυτόν τον κανόνα και δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα οι εσωτερικές συγκρούσεις. Ωστόσο, η αρχή παραβιάστηκε με την ένταξη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, γεωγραφικά ευρωπαϊκών, αλλά διανοητικά μακρυά από τη Δύση των δέκα. Και τώρα η Ευρώπη αποκομίζει τους καρπούς αυτού του σφάλματος, η λανθασμένη συμπεριφορά των λανθασμένων μελών έγινε επίσης ο λόγος της σοβαρότερης κρίσης στον οργανισμό.

Πολωνικοί κανόνες
Πάρτε για παράδειγμα τη Βρετανία – η χώρα δεν συμφώνησε με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολιτισμένη κατατέθηκε για διαζύγιο,
γνωρίζοντας και αποδεχόμενη τις συνέπειες αυτού του βήματος ( π.χ με την μορφή του σκληρού Brexit, που εγγυάται η Ευρώπη)
Φυσικά, στο Λονδίνο θα ήθελε να εξοικονομήσει μερική συμμετοχή, αλλά ως αποτέλεσμα συμφώνησε με την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ΕΕ δεν είναι μπουφές όπου είναι δυνατόν να πάρουμε μόνο εκείνα τα πιάτα που μας αρέσουν.

Ωστόσο, οι ‘νέοι Ευρωπαίοι’, ιδιαίτερα οι Πολωνοί, εχουν διαφορετική θέση. Διαφωνούν έντονα με την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (η οποία θα συνεπαγόταν μείωση της εθνικής κυριαρχίας) και με ορισμένες θέσεις της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των προσφύγων. Επειδή δεν έχουν εργαλεία για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, φαίνεται ότι έχουν μόνο δύο επιλογές – να δεχτούν ή να το κατηγορήσουν. Ωστόσο, οι πολίτες, οι νέοι Ευρωπαίοι δεν επιβαρύνονται με τις δυτικές αξίες και την υπερβολική ευθύνη και επέλεξαν την τρίτη επιλογή – να κάνουν ό, τι θέλουν , αλλά να μην αποχωρήσουν από την ΕΕ και να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα οφέλη της οργάνωσης.

Για το λόγο αυτό, η Βαρσοβία δημιούργησε πραγματικά μια εξέγερση που κάποιοι ήδη την αποκαλούν « πολιτισμική αντεπανάσταση», καθώς η Πολωνία άρχισε να επικεντρώνεται στη διατήρηση μιας συντηρητικής εθνικά προσανατολισμένης πολιτικής με μια φιλελεύθερη υπερεθνική οργάνωση.
Οι Πολωνοί αρνήθηκαν να δεχθούν τους πρόσφυγες, υιοθετώντας αρκετούς νόμους για την ενίσχυση του ελέγχου του κράτους πάνω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τα οποία , σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές, είναι υπερβολικά φιλελεύθερα).

Η τελευταία λέξη στην πολωνική μόδα άρχισε με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, όπου το κυβερνών κόμμα ‘Νόμος και δικαιοσύνη’ αποκτά στην πραγματικότητα τον έλεγχο των δικαστηρίων. Ειδικότερα, το δικαίωμα μέσω του Κοινοβουλίου να διορίσει τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου (τώρα το κάνουν αυτό 83 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου). Επιπλέον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro αναλαμβάνει τον έλεγχο της χαμηλότερης δικαστικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το κυβερνών κόμμα έχει το δικαίωμα να εμβαθύνει τον έλεγχο του δικαστικού συστήματος, διότι ‘η Πολωνία είναι δημοκρατία, όχι δικαστήριο’.

Το μαστίγιο δεν φαίνεται

Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε επί ποδός . ‘Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προστατεύσει το κράτος δικαίου σε όλες τις χώρες μέλη, καθώς είναι η θεμελιώδης αρχή με την οποία η ΕΕ οικοδομήθηκε ‘ – δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Manfred Weber, η πολωνική κυβέρνηση «αρνείται την τήρηση της αρχής του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Πολωνία, και επίσης αφήνει την κοινότητα των χωρών που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές αξίες». Η Πολωνία έλαβε ένα μήνα για διόρθωση και υπακοή, αλλιώς (και αν τουλάχιστον ένας δικαστής θα απολυθεί ) υπόσχονται να τιμωρήσουν τους Πολωνούς.
Η αντεπανάσταση στην Ευρώπη: πως η Πολωνία διοργάνωσε μια επιτυχημένη εξέγερση εναντίον της ΕΕ - Εικόνα1 RIA Novosti / Σεργκέι Guneev Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών της «Ομάδας των Είκοσι» της G20 στο Αμβούργο. 8 Ιουλίου 2017

Ειδικότερα, ο κ. Juncker, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, μίλησαν άμεσα το έβδομο άρθρο της Σύμβασης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άρθρο αυτό ορίζει ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με την πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί να δηλώσει την ύπαρξη σοβαρής και σταθερής παράβασης από οποιοδήποτε κράτος μέλος των αξιών που καθορίζονται στο ΄δεύτερο άρθρο ‘.
Δεδομένου ότι στο δεύτερο άρθρο υπάρχουν έννοιες όπως ‘σεβασμός … δημοκρατία, ισότητα, συνταγματικό κράτος και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, όπου οι Πολωνοί παραβιάζουν αυτό το άρθρο.

Τελικά, μετά από την ακρόαση του ενόχου κράτους, το Συμβούλιο ‘με ειδική πλειοψηφία μπορεί να λάβει απόφαση σχετικά με την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών στο οικείο κράτος μέλος, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του αντιπροσώπου της κυβέρνησης αυτού του μέλους στο Συμβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σοβαρή εμπλοκή και συνίσταται στη λέξη ‘ομόφωνα’. Η ομοφωνία, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υφίσταται επειδή οι Πολωνοί δεν εξεγείρονται μόνοι. «Εγώ με ακρίβεια δηλώνω ότι η Ουγγαρία θα ακολουθήσει τα εθνικά συμφέροντα προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων – δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán -. Η ανακριτική εκστρατεία κατά της Πολωνίας δεν θα στεφθεί με επιτυχία γιατί η Ουγγαρία χρησιμοποιεί όλες τις νομικές δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει αλληλεγγύη στους Πολωνούς ». Η αλληλεγγύη εξηγείται από την πολύ καλή κατανόηση του Βίκτορ Ορμπάν – συνειδητοποιεί ότι η καμπάνα θα κτυπήσει γι αυτόν, μετά την συμφωνία με τους Πολωνούς, θα ασχοληθούν δηλαδή με αυτόν.

Κουβέντες στον Πρόεδρο

Ως αποτέλεσμα, η μόνη ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ίδιοι οι Πολωνοί, αντίθετα με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου Mateusz Moravetsky ότι πάνω από το 80% των κατοίκων της χώρας υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερο από το 20% (και με κάποιους υπολογισμούς, το 50%) δεν συμφωνούν με τη δημοκρατία του κόμματος ‘Νόμος και Δικαιοσύνη’. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με την απαίτηση να ακυρώσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο πλευρό τους υπήρχε ήδη ο σημαντικός Πολωνός της Ευρώπης – ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ (ο οποίος ήταν κάποτε κύριος αντίπαλος του Kaczyński στην πολωνική πολιτική). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις ‘επιστρέφουν την Πολωνία, τόσο στο χρόνο όσο και στο διάστημα, πίσω στην Ανατολή’. Φυσικά, υποστήριξα τους διαδηλωτές. ‘Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους λόγω της μεγάλης ανησυχίας τους για την Πολωνία, την επιθυμία τους να γίνει καλύτερη. Προτρέπω τον πρόεδρο να μην αγνοήσει αυτούς τους ανθρώπους, καθώς σε αυτούς υπάρχει μόνο καλό’.
Η αντεπανάσταση στην Ευρώπη: πως η Πολωνία διοργάνωσε μια επιτυχημένη εξέγερση εναντίον της ΕΕ - Εικόνα2 © RIA Novosti / Αλεξέι Vitvitskiy Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη σύνοδο κορυφής των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 22 Ιουνίου 2017

Ο Πρόεδρος φάνηκε να έχει ακούσει- ο Αντρέι Ντούντα (μέλος του κυβερνώντος κόμματος) άσκησε βέτο σε δύο από τα τρία νομοσχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, φυσικά, είναι δυσαρεστημένη, ο πρωθυπουργός καλεί «ακατανόητη» την απόφαση του Προέδρου, αλλά υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά «αλλά». Το πρώτο είναι ότι ο Πρόεδρος δεν είναι εναντίον των προθέσεων τους, αλλά μόνο απαιτεί συγκεκριμένες αναθεωρήσεις. Για παράδειγμα, για τον διορισμό των δικαστών θέλει να εκχωρήσουν την απλή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου με το 60 τοις εκατό των ψήφων. Το δεύτερο είναι ότι η κίνηση του Ντούντα μπορεί να εξηγηθεί όχι τόσο από την επιθυμία να γίνει ευχάριστος στην Ευρώπη, αλλά μάλλον από την επιθυμία να κάνει δυσάρεστους τους πολιτικούς του αντιπάλους εντός της Πολωνίας. Και πάνω από όλα, Zbigniew Zjobro.
‘Ο κ. Zyobro είναι πολύ ισχυρός πολιτικός που από τον Μάρτιο του 2016 συνδυάζει θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα. Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος ενισχύει ακόμη περισσότερο τις θέσεις του και συμβάλλει στην υλοποίηση πιθανών προεδρικών φιλοδοξιών, οπότε για τον Andrzej Duda είναι σοβαρός ανταγωνιστής . Ο σημερινός πρόεδρος θέλει να βγει από τη σκιά του μυστικού κυβερνήτη της Πολωνίας – ο Jaroslaw Kaczynski, τότε πρέπει να αρχίσει να δείχνει δική του δύναμη και ανεξαρτησία ‘- λέει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Ντμίτρι Οφτσίροφ -Belsky στο RIA Novosti.

Κάποιοι πολιτικοί επιστήμονες άρχισαν να λένε ότι ο Duda έπαψε να χορεύει με τον Kaczyński. ‘Ο πρόεδρος θέλησε να καταστρέψει την εικόνα του πολιτικού υποτελούς και αύξησε αναμφισβήτητα τις πιθανότητες επανεκλογής το 2020’ – Αυτό δήλωσε ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Τόμας Σιμονιάκ. Μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να επιβιώσει αλλά εδώ και τώρα στο να αντιταχθεί στον γκρίζο καρδινάλιο της χώρας είναι μάλλον νωρίς (σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε το RIA Novosti από το άμεσο περιβάλλον του Kaczyński ο τελευταίος είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με το Ανεξάρτητο παιχνίδι του Duda και τον ονομάζει ήδη προδότη). Επομένως, με μεγάλη πιθανότητα είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος της δικαστικής μεταρρύθμισης θα περάσει από το κοινοβούλιο και θα πάρει το ‘αυτόγραφο’ του προέδρου. Σε εθελοντική ή αναγκαστική διαταγή.
https://ria.ru
tokoutsavaki.blogspot.gr

Πηγή

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δείτε επίσης

Καταδικάσθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ: 450€ πρόστιμο για τα… 20 εκατ. που εξαφανίστηκαν από τα ταμεία

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ενώ πρωτόδικα για την ίδια υπόθεση ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *