888 Η Γερμανία στηρίζει το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Η Γερμανία στηρίζει το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Η Γερμανία στηρίζει το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Με την ιδιότητα του προέδρου της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανίας (OBKD) ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης συναντήθηκε την Παρασκευή το πρωί με τον γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κ. Σταϊνμάιερ στο προεδρικό μέγαρο Bellevue και διήρκεσε πάνω από μια ώρα. Ανάλογες συναντήσεις έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως ο γερμανός πρόεδρος με τους επικεφαλείς της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας. Οι δύο εκ. ορθόδοξοι της Γερμανίας αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χριστιανών. Στην Ορθόδοξη Επισκοπικη Συνέλευση που ιδρύθηκε το 2010 εκπροσωπούνται εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας οι ορθόδοξες εκκλησίες της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας.

«Οικείο κλίμα»

Μιλώντας με την Deutsche Welle τόσο συμμετέχοντες της εκκλησιαστικής πλευράς όσο και της προεδρίας εξήραν το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Για «πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα» μίλησαν οι μεν, για μια «πολύ οικεία ατμόσφαιρα» οι δε. Και με τους προκατόχους του κ. Σταϊνμάιερ, ο μητροπολίτης διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις. Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της θετικής αντιμετώπισης που χαίρει η ορθόδοξη εκκλησία στη Γερμανία είναι η πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Θέση της είναι ότι οι ορθόδοξοι δεν είναι ξένο σώμα αλλά αδιάσπαστο κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Το θέμα της ενσωμάτωσης και οι εμπειρίες της Μητρόπολης Γερμανίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της σημερινής συνάντησης. Ένα άλλο αφορούσε τον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών στη Γερμανία και παγκοσμίως. Η Μητρόπολη Γερμανίας που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εδώ και δεκαετίες συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια συνεννόησης των χριστιανικών εκκλησιών, πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και μεταξύ ορθοδόξων όπως έδειξαν οι απουσίες από την πρώτη παγκόσμια σύναξη των ορθοδόξων εκκλησιών στην Κρήτη το καλοκαίρι 2016. Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτή τη σύνοδο αλλά και για άλλα θέματα της ορθοδοξίας ανά τον κόσμο.

Το θέμα της Χάλκης

Ένα άλλο θέμα της συνομιλίας του γερμανού προέδρου με τον Μητροπολίτη Γερμανίας αφορούσε την ορθοδοξία στην Ελλάδα. Όμως ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Τουρκία. Εδώ η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστεί από το 1971. Το ζήτημα δεν είναι άγνωστο στον γερμανό πρόεδρο. Ανάλογη συζήτηση είχε κάνει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ιούνιο στο Βερολίνο. Όπως και οι προκάτοχοι του, έτσι και ο κ. Σταϊνμάιερ στηρίζει το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων στην Τουρκία. Αυτή είναι άλλωστε και η στάση της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης της απερχόμενης βουλής.

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

ΕΝΑΣ ΟΘΩΝΑΙΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ’22; ΚΑΙ ΚΕΡΑΤ@ΔΕΣ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ – ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Ο Ιταλός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *