888 Η Ε.Ε. μελετά τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Η Ε.Ε. μελετά τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Η Ε.Ε. μελετά τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Έντονη είναι η ανησυχία της ΕΕ για την πιθανότητα δράσης τρομοκρατών στο έδαφός της. Στο πλαίσιο αυτό θέλει να προλάβει και την δημιουργία τρομοκρατών στον χώρο της μέσω ριζοσπαστικοποίησης ατόμων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε έκθεση σχετικά με τις δράσεις που έχουν αναληφθεί με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, τη συρρίκνωση του χώρου στον οποίο δρουν οι τρομοκράτες και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.

Αναφορικά με την έκθεση, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Κατά το παρελθόν έτος, έγιναν σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση μίας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας. Όμως, οι επιθέσεις που σημειώθηκαν μόλις τον προηγούμενο μήνα καταδεικνύουν ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας. Όλα τα μέτρα που ορίστηκαν στην ομιλία του προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης το 2016 και στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2017 έχουν υλοποιηθεί. Αυτό πρέπει να θεωρηθεί ως ισχυρή βάση για περαιτέρω κοινή δράση κατά τα επόμενα έτη. Όλοι μας, τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ, από κοινού με τα κράτη- μέλη, οφείλουμε να συνεργαστούμε με εμπιστοσύνη για να θέσουμε σε εφαρμογή μία πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, Τζούλιαν Κινγκ τόνισε: «Η ΕΕ περιορίζει τον χώρο στον οποίο μπορούν να δρουν οι τρομοκράτες, δυσχεραίνοντας την πραγματοποίηση εκ μέρους τους ταξιδιών και εκπαίδευσης, καθώς και τη λήψη χρημάτων, όπλων και εκρηκτικών υλών. Καταστήσαμε τα εξωτερικά σύνορά μας ασφαλέστερα, βελτιώσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες και εντείναμε τη συνεργασία μας με εταιρείες του διαδικτύου και τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Ωστόσο, πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν, όπως μας υπενθύμισαν για άλλη μία φορά με τραγικό τρόπο οι πρόσφατες επιθέσεις. Οι πολίτες μας προσβλέπουν σε εμάς για την προστασία και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Εργαζόμενοι από κοινού, οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, κατά το παρελθόν έτος, η Επιτροπή στήριξε τις προσπάθειες των κρατών-μελών σε δύο βασικούς πυλώνες: Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και των μέσων που τα στηρίζουν, και στην ενίσχυση της άμυνάς μας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι αυτών των απειλών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχουν, πλέον, τεθεί σε ισχύ συστηματικοί έλεγχοι, με τη χρήση βάσεων δεδομένων ασφάλειας όλων των επιβατών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, ότι έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για το σύστημα εισόδου-εξόδου της ΕΕ, το οποίο θα καταγράφει δεδομένα εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS), ώστε να διεξάγονται έλεγχοι ασφαλείας σε όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση διαβατηρίου, πριν αφιχθούν στα σύνορά της ΕΕ. Αναφέρεται, επίσης, ότι η Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για την ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, υπογραμμίζοντας πως προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στη διαχείριση δεδομένων της ΕΕ, παρουσίασε προτάσεις για την ανταλλαγή ποινικών μητρώων πολιτών τρίτων χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS).

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Ιταλία: Αγριογούρουνα «ρούφηξαν» κοκαΐνη αξίας 19.800 ευρώ

Κάποιοι γκάνγκστερ έκρυψαν στο δάσος της Τοσκάνης κοκαΐνη αξίας 19.800 ευρώ και οι αγριόχοιροι που βρέθηκαν εκεί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *