888 Η Κρίσιμη σύνοδος – Ποιες οι διεκδικήσεις τις Ελλάδας από τη συμφωνία; | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Η Κρίσιμη σύνοδος – Ποιες οι διεκδικήσεις τις Ελλάδας από τη συμφωνία;

Η Κρίσιμη σύνοδος – Ποιες οι διεκδικήσεις τις Ελλάδας από τη συμφωνία;

Έφτασε η μέρα της κρίσιμης συνάντησης για την συμφωνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

2:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Τα “αγκάθια” της συμφωνίας
Το Σάββατο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, έχουν ενοχληθεί που η Κομισιόν δεν έχει ακόμη πάρει τις εγγυήσεις του Λονδίνου πώς θα συνεχίσουν κανονικά τα αλιευτικά δικαιώματα τους σε βρετανικά χωρικά ύδατα. Στην «διαρροή» τμήματος του κοινού ανακοινωθέντος φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις προς την Τερέζα Μέι αλλά όχι ξεκάθαρες εγγυήσεις.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».

Επίσης, αρκετές χώρες φοβούνται ότι το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί θα δίνει δικαιώματα στην Βρετανία για πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ υποτίθεται ότι η πρόσβαση θα ήταν ένα από τα ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά που θα ασκούσαν πίεση στο Λονδίνο.

Τρίτον, η Ισπανία είναι εξαιρετικά εκνευρισμένη με το Λονδίνο, καθώς δεν θέλει η συμφωνία να αφορά το Γιβραλτάρ και είχε απειλήσει με βέτο. Τελικώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση, καθώς το Λονδίνο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Βρετανίας-Ισπανίας για το θέμα του Γιβραλτάρ και έτσι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις της Μαδρίτης. Ήδη η Τερέζα Μέι δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Βρετανίας για το γεγονός ότι έκανε πίσω στις ισπανικές πιέσεις.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! ΔΥΟ ΚΑΤΑΔΙΩΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Η Γαλλία …