888 Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο

Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο

© RIA Novosti / Vitaliy Ankov Οχήματα μάχης πεζικού του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έρχονται στην στεριά κατά την διάρκεια αμφίβιας επίθεσης
ΜΟΣΧΑ, 19 Οκτωβρίου- RIA Novosti, Andrey Kots. Ένας αναπτυγμένος ποντοπόρος στόλος για

επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο, ‘αόρατα’ αεροσκάφη, υπερηχητικά όπλα και στρατηγικές δυνάμεις πυραύλων, ικανά να ανταγωνίζονται με αναγνωρισμένους ηγέτες του ‘πυρηνικού συλλόγου’. Έτσι βλέπει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στο εγγύς μέλλον, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Ξι Τζίνπινγκ.
Κατά το 19ο Συνέδριο του Κ.Κ.Κ., υποσχέθηκε να επανεξοπλίσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό με τον τελευταίου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι το 2035 [1] και μέχρι το 2050 να τον καταστήσει την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία θα αναπτυχθεί ο στρατός της και τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, – αναφέρονται στο υλικό του RIA Novosti.

Το νέο δόγμα

Ο ρυθμός της στρατιωτικής ανάπτυξης της Κίνας είναι εντυπωσιακός. Μόνο φέτος, ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε κατά 7% περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο 78 δισ. Γιουάν, ή περίπου 156 δισ. Δολάρια. Αυτό είναι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις των αναλυτών, που λαμβάνουν υπόψη τα «μυστικά» τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας έχει ήδη υπερβεί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η χώρα παίρνει με βεβαιότητα τη δεύτερη θέση στον πλανήτη αμέσως μετά τις ΗΠΑ. Και ο πρώτη – σε αριθμό. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός στρατός απασχολεί σήμερα περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα. Και η ποσότητα γρήγορα μετατρέπεται σε ποιότητα.
Νωρίτερα φέτος, ιδρύθηκε στην Κίνα το Κεντρικό Συμβούλιο για την Ολοκληρωμένη Πολιτικοστρατιωτική Ανάπτυξη. Αυτή η δομή ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη (Ε & Α) με σκοπό τη δημιουργία νέων αμυντικών τεχνολογιών, την ανάπτυξη και εισαγωγή νέων τακτικών και στρατηγικών εννοιών στα στρατεύματα, την ανάλυση της ξένης στρατιωτικής εμπειρίας και ενδεχομένως της βιομηχανικής κατασκοπείας. Το συμβούλιο διοικείται από τον Xi Jinping, ο οποίος τονίζει τακτικά την ανάγκη για καινοτομίες σε όλους τους τύπους και κλάδους του Κινεζικού λαϊκού απελευθερωτικού στρατού σε δημόσιες ομιλίες.

Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο - Εικόνα1 © RIA News / Άννα Ράτκογλο Επέτειος του Λαϊκού απελευθερωτικού Στρατου της Κίνας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν ήδη ένα παρόμοιο στρατιωτικό-βιομηχανικό δόγμα που ονομάζεται» η τρίτη στρατηγική αποζημίωση «, δήλωσε στο RIA Novosti ένας κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο της Άπω Ανατολής, Βασίλι Κασίν. – που συνίσταται στην επικέντρωση των πόρων σε περιοχές που βρίσκονται σε εξέλιξη: τη νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα υπερηχητικά όπλα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλα. Ο τελικός στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός οπλοστασίου όπλων με ποιοτικά νέες δυνατότητες. Στην πραγματικότητα, για το «στρατό του μέλλοντος».

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στοχεύει στη στρατιωτική αποτροπή της Κίνας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις δημοσιεύσεις στον Αμερικανικό Τύπο, από τις δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών, αλλά και από τα επιστημονικά έργα για το νέο δόγμα. Φυσικά, το Πεκίνο δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει η Ουάσιγκτον ένα τόσο σημαντικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον.

Απαλλαγή από τα ‘σκουπίδια’

Ένα από τα πιο φιλόδοξα καθήκοντα στον εκσυγχρονισμό του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι ότι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας βλέπει την ανανέωση του τεχνολογικού στόλου των χερσαίων δυνάμεων. Προς το παρόν, η Κίνα διαθέτει περίπου 8 χιλιάδες κύρια άρματα μάχης (τανκς). Περίπου το ένα τρίτο των αρμάτων ανήκουν στον παρωχημένο Τύπο-59, που σχεδιάστηκε με βάση τους σοβιετικούς μέσους όρους του Τ-55 ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού μονάδων δεξαμενών και σχηματισμών, αυτοί οι «βετεράνοι» θα καταργηθούν σταδιακά και θα αντικατασταθούν από τους μοντέρνους τύπους 96 και 99. Επιπλέον, φέτος ξεκίνησε η μαζική παραγωγή των μηχανών VT-4, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν ως ενδιάμεση τεχνολογία μεταξύ των αρμάτων μάχης της τρίτης και της τέταρτης γενιάς (η τελευταία περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το ρωσικό T-14 στην πλατφόρμα Armata). Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις υποσχόμενες εξελίξεις στον τομέα αυτό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παρομοίως, η κατάσταση είναι ή ίδια με άλλα κινεζικά τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, όπλα εναέριας άμυνας και άλλα. Οι «κλώνοι» των Σοβιετικών αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’60 και του ’70 του 20ου αιώνα απομακρύνονται σταδιακά από το οπλοστάσιο και αντικαθίστανται από μηχανήματα δικού τους σχεδιασμού. Η ίδια εικόνα βρίσκεται στην Πολεμική Αεροπορία. Η Κίνα από το 2013 σταμάτησε την παραγωγή των μαχητικών J-7, ένα εξουσιοδοτημένο αντίγραφο του MiG-21, το οποίο εδώ και πολύ καιρό ήταν η βάση της τακτικής αεροπορίας της Κίνας. Ταυτόχρονα, τα πιο σύγχρονα J-10 και J-11 συνεχίζουν να αναπληρώνουν τη σύνθεση της αεροπορίας.

Τα πλαίσια της πρώτης πτήσης του κινέζικου μαχητικού 5ης γενιάς J-20

Το μέλλον της κινεζικής αεροπορίας είναι το μαχητικό της πέμπτης γενιάς J-20, το οποία προβλέπεται να εγκριθεί μέχρι το 2019. Επιπλέον, η ΛΔ της Κίνας δεν έχει αποκτήσει ακόμα δικά της στρατιωτικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Ένα παλιό H-6, που δημιουργήθηκε με βάση το Σοβιετικό Tu-16, που κυκλοφορεί εδώ και μισό αιώνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί για αυτή την θέση. Ωστόσο, μέχρι το 2035, η Κίνα θα αναπτύξει πιθανώς κάτι νέο.

Στόλος αποστολής

Ο ρυθμός εκσυγχρονισμού των ναυτικών δυνάμεων του Μεσαίου Βασιλείου εξέπληξε τους ειδικούς. Για 10 περίπου χρόνια, η ηγεσία της ΛΔΚ κατάφερε να ενθαρρύνει σοβαρά το πρόγραμμα κατασκευής επιφανειακών και υποθαλάσσιων πλοίων όλων των κατηγοριών και τάξεων, συμπεριλαμβανομένων των καταδρομικών και των αεροπλανοφόρων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη του δυναμικού της Κίνας για εκστρατείες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην κατασκευή πλοίων για τη μεταφορά μεγάλων στρατιωτικών σωμάτων με όπλα και εξοπλισμό για μεγάλες αποστάσεις.

Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο - Εικόνα2 BY clause 2.0 Κάνουμε CC / Times Asi / του Κινέζικου Ναυτικού διενεργεί ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Αμφίβια επίθεση από πλοίο του projet 071 Jinggangshan

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στις ακτές του Τζιμπουτί πήγε η τελευταίου τύπου αμφίβια πλατφόρμα προσγείωσης MLP 868 Donghaidao και το πλοίο αμφίβιας επίθεσης (ULS) του project 071 Jinggangshan για την κατασκευή της πρώτης κινεζικής αλλοδαπής στρατιωτικής βάσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Donghaidao πλοίο όπως η mlp (κινητή πλατφόρμα προσγείωσης ), εκτός από την ΛΔ της Κίνας , σήμερα έχουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν την κατασκευή των πρώτων μονάδων το 2013 – μόλις δύο χρόνια νωρίτερα από τους Κινέζους. Το Πεντάγωνο ταξινομεί τα πλοία MLP ως εκστρατευτικές κινητές βάσεις, σχεδιασμένες να παρέχουν μεγάλης κλίμακας εργασίες προσγείωσης σε μεγάλη απόσταση από φιλική παράκτια υποδομή. Στην πραγματικότητα, η Donghaidao είναι μια αυτόνομη ναυτική μονάδα ικανή να δημιουργήσει μια βάση στην ακτή του εχθρού για την προσγείωση των κύριων δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό, το πλοίο είναι εφοδιασμένο με ευρύχωρα καταφύγια, με δικό του στόλο από σκάφη προσγείωσης, χώρους προσγείωσης ελικοπτέρων και ένα σώμα στρατιωτών.
Επιπλέον, το 2017, το δεύτερο αεροπλανοφόρο Shandong ξεκίνησε, το οποίο, όπως και το πρώτο – Liaoning, είναι ένας ‘συγγενής’ του ρωσικού ‘Ναυάρχου Kuznetsov’. Στα σχέδια – είναι ένα άλλο πλοίο ενός παρόμοιου Project, αλλά μέχρι το 2035, αρκετά διαφορετικά αεροπλανοφόρα θα ενταχθούν στο σύστημα.
‘Στο τρίτο αεροπλανοφόρο, ο κινεζικός στρατός μικραίνει τον καταπέλτη και μια σειρά από άλλες ελπιδοφόρες τεχνολογίες, μετά το οποίο θα αρχίσουν να κατασκευάζουν ένα καινούργιο πλοίο’, εξήγησε ο Βασίλης Κασίν. – Δεν είναι γνωστό πολλά για αυτό το project, αλλά είναι ήδη προφανές ότι θα είναι ατομικό και πολύ μεγαλύτερο από το Liaoning και το Shandong. Θα είναι σε θέση να μεταφέρει περισσότερους μαχητές και να στηρίξει αεροσκάφη και να περάσει σημαντικά περισσότερο σε αυτόνομη ναυσιπλοΐα. Αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της ΛΔΚ για να προβάλλουν τη δύναμη οπουδήποτε στους ωκεανούς του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει ήδη τεχνικές δυνατότητες για την κατασκευή επιφανειακών πλοίων αυτού του επιπέδου. ‘

Διάστημα και υψηλή τεχνολογία

Όσο για όλα τα είδη υψηλής τεχνολογίας, εδώ και πάλι η Κίνα συνεχίζει να προφθάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η Αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών το 2014-2016 κατέγραψε επτά δοκιμαστικές εκτοξεύσεις κινεζικών υπερηχητικών αεροσκαφών DF-ZF. Τέτοια συστήματα μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των έξι χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για την παράδοση μπλοκ μάχης σε έναν στόχο. Πιστεύεται ότι ένα τέτοιο όπλο είναι φυσικά αδύνατο να υποκλαπεί από την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Ωστόσο, αυτό το όπλο είναι θέμα του εγγύς μέλλοντος, αλλά ακόμα είναι του μέλλοντος. Εν τω μεταξύ, η ΛΔΚ αναπτύσσει έντονα το τελευταίου τύπου διηπειρωτικό βαλλιστικό όχημα ( ICBM) το Dunfeng-41, το καθένα από τα οποία είναι σε θέση να μεταφέρει μια δωδεκάδα ατομικών πυραύλων καθοδήγησης μάχης σε μια απόσταση περίπου 12.000 χιλιομέτρων.
Επιπλέον, η Κίνα αναπτύσσει ενεργά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της νέας γενιάς. Ειδικότερα, η Κινεζική Ακαδημία Αεροδιαστημικής Αεροδυναμικής τον Φεβρουάριο ανέφερε τη δημιουργία ενός UAV που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι χάρη σε αυτή την τεχνογνωσία, το μηχάνημα θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα περισσότερο από τα παραδοσιακά drones.

Η παγκόσμια αναδιανομή: γιατί η Κίνα κατασκευάζει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο - Εικόνα3 © REUTERS / Stringer Εκκίνηση του κινεζικού πυραύλου «The Great March – 5». 2 Ιουλίου 2017

Τις επόμενες δεκαετίες η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται και τον τροχιακό αστερισμό διαστημικών σκαφών. Ο αριθμός των στρατιωτικών δορυφόρων στο διάστημα, της Κίνας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κινεζικός στρατός συνεχίζει να αναπτύσσει με επιτυχία ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης ‘Beidou’. Εδώ φυσικά, έχει διπλή χρήση. Στα τέλη του 2015, η Κίνα άρχισε να αναπτύσσει το σύστημα κλιμάκωσης του διαστήματος για προειδοποίηση πυραύλων. Έβαλαν σε τροχιά τον πρώτο πειραματικό δορυφόρο με υπέρυθρο αισθητήρα που ανιχνεύει εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Στο πλαίσιο μιας τόσο ισχυρής ‘στρατιωτικοποίησης’ της ΛΔΚ, η ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ.
Ανάκληση: τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Chiang Wanquan έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της άμυνας για το 2017-2020. Θεωρητικά, η ένωση των δύο ισχυρότερων στρατιωτικών κρατών της Ευρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει και τις ενωμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Φυσικά, αυτό είναι πολύ μακριά, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών είναι πραγματικά πρωτοφανές για τη σύγχρονη ιστορία. Οι Τακτικές κοινές ασκήσεις, τα στρατιωτικά παιχνίδια και η ανταλλαγή εμπειριών. Ως δυνητικό αντίπαλο, η Κίνα δεν θεωρεί τη Ρωσία.
‘Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας κατανοεί ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Κίνα δεν έχει αντίπαλους στην περιοχή’, πιστεύει ο Βασίλης Κασίν. ‘Και με τη σύγχρονη Ρωσία, η ΛΔΚ τόνισε έχει φιλικές σχέσεις.’

References ↑ переоснастить Народно-освободительную армию новейшей боевой техникой
( https://ria.ru/world/20171018/1507046102.html )
https://ria.ru

tokoutsavaki.blogspot.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Πηγή

Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δείτε επίσης

ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΡΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΩΒΡ@ΚΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ! ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΠΟΙΟΙ ΧΑΡΑΞΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΧΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ! (ΦΩΤΟ)

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Η Τουρκία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *