888 Η σημασία της νίκης Νετανιάχου για την Ελλάδα-Ιδιαίτερα κρίσιμες οι γεωπολιτικές ισορροπίες | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Η σημασία της νίκης Νετανιάχου για την Ελλάδα-Ιδιαίτερα κρίσιμες οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Η σημασία της νίκης Νετανιάχου για την Ελλάδα-Ιδιαίτερα κρίσιμες οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, καθώς έχει επενδύσει σε μία στρατηγική συνεργασία με την χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου.

Την πέμπτη του πρωθυπουργική θητεία εξασφάλισε – έστω και οριακά – ο Benjamin Netanyahu, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται άμεσα για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ.
Ο Netanyahu έχει σαφές πλεονέκτημα έναντι του απόστρατου στρατηγού Gantz, καθώς θεωρείται πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με άλλες παρατάξεις της ισραηλινής δεξιάς και άκρας δεξιάς που εισέρχονται στην ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ).
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αυτή η κυβερνητική συμμαχία υπό τον Netanyahu, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 65 με 67 έδρες σε ένα σύνολο 120 εδρών.
Εάν τελικά επικρατήσει ο Netanyahu θα γίνει ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στα 71 χρόνια της ιστορίας του Ισραήλ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επανεκλογή του δεξιού Netanyahu διασφαλίζει αυτή τη συνεργασία, καθώς το Ισραήλ δεν επιδεικνύει καμία διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία του Erdogan, ιδιαίτερα την ώρα που απολαμβάνει της πλήρους στήριξης του προέδρου των ΞΠΑ Donald Trump.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει ιδιαίτερα κρίσιμες ισορροπίες και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς το Ισραήλ δέχεται σφοδρή κριτική για τη στάση του απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Στάση η οποία αναμένεται να σκληρύνει περαιτέρω μετά την εκλογική νίκη του Netanyahu και τη διαφαινόμενη κυβερνητική του συνεργασία με δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις.
To Ισραήλ κατηγορείται για την επιβολή καθεστώτος άπαρτχαιντ στον παλαιστινιακό λαό, με τον ΟΗΕ μάλιστα να καταγγέλλει τις πολιτικές του, κάνοντας λόγο ακόμη και για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΎΡΙΖΑ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με όρους πολιτικού ρεαλισμού, η συμμαχία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο σε γεωπολιτικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, είναι προς το συμφέρον της χώρας.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Λάδι στη φωτιά από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Να θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στη σημαία μας

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Νέες εμπρηστικές …