Η Τεχεράνη έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα την έναρξη ισχύος του περιορισμού των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επί των δραστηριοτήτων του πυρηνικού του προγράμματος, έπειτα από την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσε η Τεχεράνη για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η εφαρμογή του νόμου (του Κοινοβουλίου) άρχισε σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Είχαμε επισήμως ανακοινώσει τις 15 Φεβρουαρίου στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ότι ο νόμος του Κοινοβουλίου θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ωστόσο ότι η συνεργασία της Τεχεράνης με τον οργανισμό του ΟΗΕ θα συνεχισθεί.

Σύμφωνα με το νομοθετικό κείμενο που υιοθετήθηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα περιορίσει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA σε ιρανικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων των ύποπτων στρατιωτικών τοποθεσιών, σε περίπτωση διατήρησης των κυρώσεων που επανέφερε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση