Κόσμος

Ουκρανία: Οι νάρκες θα απειλούν για χρόνια την χώρα προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Τις συνέπειες που θα έχουν οι τεράστιες ποσότητες ναρκών που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία στην βιομηχανία και τη γεωργία της χώρας επισήμανε την Τετάρτη (22/6) το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του προγράμματος άρσης ναρκοπεδίων του UNDP, Πολ Χέσλοπ, εκτίμησε πως αναμένεται να χρειαστούν περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τουλάχιστον μια πενταετία για να καθαριστούν οι νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί από την τεράστια χώρα.

Το UNDP κάλεσε να καταρτιστεί μεγάλο πρόγραμμα βοήθειας και ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, ανάλογο του σχεδίου Μάρσαλ.

Ο αριθμός των ναρκών στην Ουκρανία είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ρωσικός στρατός κάνουν εκτεταμένη χρήση αντιαρματικών ναρκών και ναρκών κατά προσωπικού.

Οι νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται με την αφή και μπορεί να σκοτώσουν ή να αφήσουν ανάπηρους για μια ζωή τους άμαχους, ειδικά παιδιά που τις περιεργάζονται λόγω περιέργειας και αγρότες που οργώνουν τα χωράφια τους.

Σημειώνεται ότι, η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη διεθνή σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες κατά προσωπικού.

Παράλληλα, ο κ. Χέσλοπ σημείωσε ότι, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιτηρών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με 150.000 αγρότες στη χώρα.

Συμπλήρωσε, δε, πως η παραγωγή πρέπει να ξαναρχίσει το συντομότερο δυνατό, όμως θα χρειαστούν χιλιάδες πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν τα χωράφια για νάρκες και άλλα εκρηκτικά.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί γεωργοί επιθεωρούν μόνοι τους τις εκτάσεις τους, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους. Ορισμένοι έχουν μάλιστα εγκαταστήσει ανιχνευτές ναρκών σε αγροτικά μηχανήματα, με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να καθαρί

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock