Η φον ντερ Λάιεν ζητά αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων

Η Κομισιόν είναι στα… μαχαίρια με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τις παραδόσεις των εμβολίων κατά της covid-19. Και μετά τα όσα έχουν γίνει, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αμοιβαιότητα στις εξαγωγές εμβολίων.

«Ζητώ μεγαλύτερη ειλικρίνεια καθώς η Ευρώπη είναι μεταξύ των περιοχών που εξάγουν τα περισσότερα (εμβόλια κατά της covid-19) παγκοσμίως, όμως χρειάζεται και αμοιβαιότητα», τόνισε στη La Repubblica η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τη Βρετανία σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων, όμως αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι το θέμα της αμοιβαιότητας και του μηχανισμού που χρειάζεται θα συζητηθεί με τις χώρες της ΕΕ την Πέμπτη.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε άλλωστε «εξαιρετικά αισιόδοξη» ότι ο στόχος της Ευρώπης να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της κατά της covid-19 ως το τέλος του καλοκαιριού θα επιτευχθεί, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Όσον αφορά στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, είπε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση και προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την ικανότητα παραγωγής του, ένα στοιχείο που απαιτείται προκειμένου να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση