Η Ψηφιακή Κιβωτός που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους

Η πνευματική και ιστορική κληρονομιά του Αγίου Όρους είναι ανεκτίμητης αξίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όμως, μέχρι πρότινος, η πρόσβαση σε αυτήν τόσο για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο όσο και για το κοινό δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Αυτό, όμως, πλέον αλλάζει χάρη στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την υλοποίηση της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ενός έργου παγκόσμιας εμβέλειας που έχει ως στόχο την ανάδειξη και διάσωση των θησαυρών του Αγίου Όρους.

Μέσα από τη δικτυακή πύλη www.mountathos.org και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως η εικονική περιήγηση, η ανθρωπότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον σπάνιο πολιτιστικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας. Όμως, το έργο της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, το οποίο υλοποίησε ο όμιλος ΟΤΕ, περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τη δημιουργία ενός site, καθώς ο στόχος ήταν η διαφύλαξη και προβολή του πολιτιστικού και κειμηλιακού πλούτου του Αγίου Όρου μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του ιστορικού αρχείου και των έργων τέχνης.

Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» είναι το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο που διήρκησε 4 χρόνια και περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή το πολιτιστικό απόθεμα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Περισσότερες από 2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις εγγράφων, βιβλίων, χειρογράφων και 27 χιλιάδες απεικονίσεις κειμηλίων, καθώς και τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων, εικονικές περιηγήσεις μονών και εκπαιδευτικές εφαρμογές, συγκεντρώνονται πλέον στο portal www.mountathos.org, που δίνει τη δυνατότητα σε κοινό και επιστήμονες να εισέλθουν στα άδυτα του ιερού τόπου και να ανακαλύψουν τον σπάνιο πολιτιστικό του πλούτο.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση