888 «Θα χυθεί αίμα αύριο στην Αλβανία»: Ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τον Ε. Ράμα – Το σενάριο του σκοπιανού κοινοβουλίου «βλέπει» η Δύση | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / «Θα χυθεί αίμα αύριο στην Αλβανία»: Ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τον Ε. Ράμα – Το σενάριο του σκοπιανού κοινοβουλίου «βλέπει» η Δύση

«Θα χυθεί αίμα αύριο στην Αλβανία»: Ξένες πρεσβείες προειδοποιούν τον Ε. Ράμα – Το σενάριο του σκοπιανού κοινοβουλίου «βλέπει» η Δύση

Η απόλυτη κόλαση αναμένεται αύριο στην Αλβανία. Ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να αποφύγει ένα πιθανό σενάριο βίας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης την Πέμπτη.

Οι διαπιστευμένοι πρέσβεις στα Τίρανα, τις τελευταίες ημέρες δεν αρκούνται στο να απευθύνουν εκκλήσεις στην αντιπολίτευση για να αποφευχθούν πράξεις βίας στη διαμαρτυρία, αλλά προέβησαν και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση της πλειοψηφίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να ακυρώσει την αυριανή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση ή πράξη βίας. Σύμφωνα με τους πρέσβεις, η ακύρωση της συνεδρίασης στο Κοινοβούλιο θα μείωνε τις εντάσεις και θα ήταν ένας από τους τρόπους αποφυγής σεναρίων σύγκρουσης.

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις, μέχρι αυτήν τη στιγμή, η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση. Το μόνο προφανές είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για την σύγκλιση της ολομέλειας, αν και συνήθως οι ειδοποιήσεις γίνονται ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση.

Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι η αντιπολίτευση σκοπεύει να εφαρμόσει το σενάριο του κοινοβουλίου των Σκοπίων. Τον Απρίλιο του 2017, το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας έζησε πράξεις βίας άνευ προηγουμένου από εξτρεμιστές υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούφσκι, VMRO-DPMNE.

Είχαν ανοίξει οι πόρτες του Κοινοβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και όρμηξε μέσα πλήθος χτυπώντας ανελέητα τους βουλευτές του SDSM και των αλβανικών κομμάτων. Μεταξύ των τραυματισμένων υπήρξαν και βαριά χτυπημένοι όπως ο Αλβανός βουλευτής Ζιγιαντίν Σέλα από τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Το «φυτίλι» των διαδηλώσεων άναψαν οι φοιτητές που είναι στους δρόμους επί σειρά εβδομάδων, με αίτημα τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και η πάταξη εκφυλιστικών φαινομένων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η κυβέρνηση απαντά και σε αυτές τις διαδηλώσεις με καταστολή, ενώ η κοινωνική οργή οξύνει την πολιτική κρίση, μετά και τις παραιτήσεις 62 εκ των 140 βουλευτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που αποτελείται από 43 βουλευτές, ήταν αυτή που έκανε την αρχή, με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα να δηλώνει: «Έγινε μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία του πλουραλισμού. Όλη η αντιπολίτευση έχει λάβει απόφαση να υπακούσει στην εντολή των Αλβανών πολιτών, η οποία πήρε τη μορφή της εθνικής διαμαρτυρίας την 16η Φεβρουαρίου. Όλα τα αλλά είναι ανοησίες για να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτή: Ο Έντι Ράμα δεν είναι πια ο πρωθυπουργός των Αλβανών. Το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο».

Στον ίδιο δρόμο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αλβανία με 19 βουλευτικές έδρες και την αντιπολίτευση να επιχειρεί να οδηγήσει τον Ε. Ράμα σε πρόωρες εκλογές, καθώς η χώρα οδηγείται στο χείλος μιας πολιτικής και θεσμικής κρίσης. Απέναντι στο Ράμα στέκονται εκτός από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της διαφθοράς στην Αλβανία είναι από τα σημαντικότερα θέματα καθώς η χώρα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη.

Οι πολιτικές ταραχές που δείχνουν να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΡΑΜΑ

Ενώ ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης, Lulzim Basha, αποφάσισε οι βουλευτές του κόμματός του να παραιτηθούν από τις βουλευτικές έδρες τους, ο πρωθυπουργός Edi Rama φαίνεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτηση.

Σε συνέντευξη στην ιταλική ημερήσια εφημερίδα Corriere della Sera, ο πρωθυπουργός Rama δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σήμερα, ο Rama πραγματοποίησε συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματός του, όπου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις τοπικές κυβερνητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Πρέπει να βελτιωθούμε. Θα συνεχίσουμε την περιοδεία μας σε όλη τη χώρα και θα προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες των τοπικών κυβερνητικών εκλογών», δήλωσε ο Rama μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, η αντιπολίτευση στην Αλβανία πραγματοποίησε μαζική διαδήλωση στο κέντρο των Τυράννων. Η διαδήλωση, η οποία είχε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, έγινε πολύ βίαιη καθώς διαδηλωτές άρχισαν να επιτίθενται εναντίον του κτιρίου της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση ζητά από τον πρωθυπουργό Rama να παραιτηθεί και να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ένα ακόμα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια είναι οι μετοχές που έχει η σύζυγος του Έντι Ράμα στην ΑΒΙ Bank, στη λεγόμενη “αμαρτωλή τράπεζα”. Κατηγορούν κυρίως την κυβέρνηση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από τη μαφία και το Ισλαμικό Κράτος. Οι Γερμανοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με αυτή την τράπεζα δίνουν πολλά παραδείγματα για το πώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε την αλβανική μαφία, προκειμένου να πουλήσει νόμιμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πετρέλαιο μέσω 15 δεξαμενόπλοιων.

Οι πολιτικές ταραχές έχουν εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Ράμα και ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για σύναψη διμερούς Συμφώνου. Οι διαπραγματεύσεις έχουν από το καλοκαίρι παγώσει και βέβαια έχουν επιβαρυνθεί από την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Δεν έχουν, ωστόσο, μπει στο ράφι. Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε πρόθεση να ξαναρχίσουν, το πολιτικό κλίμα στην Αλβανία δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΩΡΑ 14:02! ΤΟΥ ΗΡΘΕ ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟ! Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΡΧΙΣΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ – ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ…

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Τι κι …