Κόσμος

Γκουτέρες για Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Έμφαση στην επανένταξη και όχι στην τιμωρία

«Ως παγκόσμια κοινότητα, ας συνεχίσουμε το έργο μας για τον τερματισμό της χρήσης ναρκωτικών, της παράνομης διακίνησης και του στίγματος που υφίστανται οι χρήστες ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο», προτρέπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως οι χρήστες ναρκωτικών θυματοποιούνται διπλά: Πρώτον, από τις βλαβερές συνέπειες των ίδιων των ναρκωτικών και, δεύτερον, από το στίγμα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν.

«Τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών μπορεί συχνά να αντιμετωπίσουν σημαντικά εμπόδια στη θεραπεία, ακόμη και στις υπηρεσίες υγείας για μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV/AIDS και η ηπατίτιδα. Εν τω μεταξύ, οι έμποροι ναρκωτικών εξακολουθούν να λυμαίνονται τους χρήστες ναρκωτικών, κλιμακώνοντας γρήγορα την παραγωγή επικίνδυνων, εξαιρετικά εθιστικών συνθετικών ναρκωτικών», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τους φετινούς εορτασμούς, τονίζει πως η φετινή Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών εστιάζει στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους, τερματίζοντας το στίγμα και τις διακρίσεις και ενισχύοντας την πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επανένταξη, αντί της τιμωρίας και της φυλάκισης για ήσσονος σημασίας αδικήματα ναρκωτικών.

Σημαίνει την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων με την επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας και των υπηρεσιών υγείας. Σημαίνει προστασία τόσο των ανθρώπων όσο και των κοινοτήτων με τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εμπόρων ναρκωτικών που επωφελούνται από τον πόνο των ανθρώπων.

Πάνω απ’ όλα, σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις δείχνουν τον δρόμο. Όταν ήμουν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, εφαρμόσαμε μη ποινικά μέτρα για την κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση, ενώ παράλληλα πατάξαμε τους διακινητές και ανακατανείμαμε πόρους σε μέτρα πρόληψης, θεραπείας και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών», υπογραμμίζει.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει στο μήνυμά του, η κατανάλωση ναρκωτικών και τα σχετικά ποσοστά μολυσματικών ασθενειών έπεσαν κατακόρυφα, περισσότερα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από την αστυνομία και τα τελωνεία και – το πιο σημαντικό – σώθηκαν ζωές. Σήμερα, η Πορτογαλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερβολικής δόσης και θνησιμότητας από τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη, επισημαίνει καταληκτικά.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock