Κόσμος

Θεωρίες συνωμοσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας: Εδώ Πριγκόζιν εκεί Πριγκόζιν

Για κόμη μία φορά σε λιγότερο από 15 ημέρες, όσοι διαβάζουν για την Ρωσία ή όσοι αποφάσισαν να το πράξουν πριν από 17 μήνες, όταν η Μόσχα ανακοίνωνε την εισβολή στην Ουκρανία, μάλλον αισθάνονται τεράστιες απορίες με τα όσα γίνονται σε μία από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη.

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος και ο πιο στενός φίλος, εάν υπάρχει τέτοιος, του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε και μάλιστα στο CNNi πως ο Γεβγένι Πριγκόζιν, ο άνθρωπος που υποτίθεται πως ολόκληρη η FSB ψάχνει, δεν βρίσκεται πλέον στην Λευκορωσία. Για να το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον ο Λουκασένκο, τόνισε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του ο Πριγκόζιν έχει μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη.

Το Κρεμλίνο επίσημα δήλωσε άγνοια για το που βρίσκεται ο ποιο καταζητούμενος άνθρωπος αυτή τη στιγμή της χώρας και ο Νμίτρι Πεσκόφ τόνισε με νόημα πως «το Κρεμλίνο δεν χαρτογραφεί και δεν παρακολουθεί τις κινήσεις κανενός».

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται οι χθεσινές πληροφορίες που ήθελαν τον Πριγκόζιν να έχει λάβει πίσω τα χρήματα, περί τα 10 δισεκατομμύρια ρούβλια, αλλά και τα όπλα που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν κατασχέσει από την στιγμή που ο ίδιος ανακοίνωνε πως αποχωρεί από την χώρα με προορισμό την Λευκορωσία έχοντας κάνει συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Κι αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν περισσότερο με σενάριο κακής -στα όρια της προπαγάνδας- κατασκοπευτικής ταινίας της δεκαετίας του ’80 το γεγονός πως άμεσα μετά τη διαρροή της συγκεκριμένης πληροφορίας η κρατική τηλεόραση στη Ρωσία ξεκίνησε να προβάλλει συντονισμένα «ρεπορτάζ» που δείχνουν το ποιόν του Πριγκόζιν αλλά και το αμαρτωλό παρελθόν του δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Το βασικότερο από αυτά είναι που βρίσκεται τελικά ο Πριγκόζιν; Εάν ο πρώην «σεφ» του Πούτιν έχει την δυνατότητα και τις «άκρες» να μπαίνει και να βγαίνει από την Ρωσία κατά το δοκούν ειδικά με ολόκληρο τον μηχανισμό των μυστικών υπηρεσιών στο κατόπι του, τότε είναι ξεκάθαρο πως το σύστημα εντός της χώρας πνέει τα λοίσθια. Επειδή αυτές οι απαντήσεις ειδικά όταν συζητάμε για την Ρωσία δεν είναι καθόλου απλές και απλοϊκές τότε κάτι σίγουρο πιο περίπλοκο κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις. Ο Πριγκόζιν για παράδειγμα έχει δώσει δείγματα ζωής το τελευταίο διάστημα ανεξάρτητα από το εάν γνωρίζουμε που βρίσκεται… Το ηχητικό μήνυμα πριν από 48 ώρες είναι μία απτή αν και όχι απόλυτα φερέγγυα απόδειξη πως τουλάχιστον ο επικεφαλής της Wagner είναι ζωντανός. Ο στρατηγός Αρμαγεδδώνας – Σουροβίκιν από την άλλη αγνοείται για σχεδόν 15 ημέρες και κανένας δεν δίνει την παραμικρή λεπτομέρεια ούτε για το που βρίσκεται ούτε για το εάν ζει.

Η αποδόμηση που επιχειρείται σήμερα προς το πρόσωπο του Πριγκόζιν από τα μέσα της Ρωσίας είναι ίσως ακόμη ένα παραπέτασμα καπνού από το Κρεμλίνο. Ο Πριγκόζιν σήμερα εξακολουθεί να έχει στα χέρια του όπως φαίνεται ισχυρά «χαρτιά» και το κυριότερο είναι σε θέση να τα παίζει το τραπέζι με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν ως ίσος προς ίσο. Αυτό αυξάνει την δημοτικότητά του μέσα σε μία κοινωνία που έχει «αμαρτωλό» και κυρίως αιματοβαμένο παρελθόν με ανθρώπους που εμφανίστηκαν για να αμφισβητήσουν τα δεδομένα και τα «θέσφατα» και κατέληξαν είτε ήρωες είτε νεκροί.

Οι θεωρίες συνωμοσίας άλλωστε είναι πάντα επικίνδυνες. Αυτό που είναι ίσως πιο επικίνδυνο από αυτές είναι το να γίνονται πραγματικότητα και σήμερα το Κρεμλίνο δεν έχει χρόνο αλλά και μέσα για να παίζει «κρυφτό» με τον Πριγκόζιν.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock