Υγεία & Διατροφή

Ιδιωτικά διαγνωστικά: Στον «πάγο» οι κινητοποιήσεις τους μετά από συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη

Την αναστολή των προγραμματισμένων απεργιακών κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Οι κινητοποιήσεις τους ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Οκτωβρίου και αφορούσαν το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε τηλεδιάσκεψη, που είχε με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να λύσει το θέμα το πρόβλημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που ταλανίζει τον κλάδο από την εποχή των μνημονίων. O κ. Πλεύρης προχώρησε σε ανάλυση της οικονομικής κατάστασης του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, ότι πιστεύει ότι το μέτρο του clawback είναι άδικο.

Ζήτησε να υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων και ζήτησε να έχει μία παράταση χρόνου έως τις 30/10/2021 στο να μας απαντήσει, για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, πέραν της υφιστάμενης έξτρα χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021).

Από τη μεριά του συντονιστικού οργάνου, ζητήθηκε η ελάττωση της προείσπραξης του claw back για το 2021, για την οποία ο Υπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να δεσμευτεί γιατί όπως είπε είναι ζήτημα νομικό. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι θα υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην μεγάλη μείωση του clawback έως και την κατάργηση του.

Από τώρα δεσμεύτηκε ότι στις 30/10 ή την 01/11 θα υπάρξει συνάντηση μαζί του για την απάντηση όλων αυτών των θεμάτων που του τέθηκαν.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί προειδοποίησαν την κυβέρνηση, μέσω του Θάνου Πλεύρη, ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας

«Ξεκαθαρίζουμε ότι ο χρόνος που δίνεται στον Υπουργό Υγείας, δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη καλής διάθεσης», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών από την πλευρά τους.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας Θ. Χατζηπαναγιώτου, Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Ι. Καραμηνάς, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων Δ. Φασίτσας, Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων Π. Ντούνας, Η Πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Α. Μαστοράκου (απούσα στην τηλεδιάσκεψη 07/10/2021 λόγω τεχνικών δυσκολιών), Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Π. Λυμπερίδης, Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων Ν. Σταμούλης, Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Βιοπαθολόγων Ι. Κλεινάκης, Ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Αν.Πλακιώτης, Ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος και Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων Αν. Τσάτσος, Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών Γ. Τσαγρής, Ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας Σπ. Κραμποβίτης, Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Φιλ. Αρμακόλα, Βιοιατρική: Μ. Γεωργίου, Ιατρόπολις : Σ. Γουρλής, Affidea : Θ.Καρούτζος, Βιότυπος : Γ. Χρονάς, Lifecheck : Α. Χριστοφίδης και Κ. Λαδιάς, Euromedica: Κόιος

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Ιδιωτικά διαγνωστικά: Στον «πάγο» οι κινητοποιήσεις τους μετά από συνάντηση με τον Θάνο Πλεύρη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock