Ιράν: Ισχυρή προειδοποίηση απο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%


Προειδοποίηση προς την Τεχεράνη απο τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία την Τετάρτη προειδοποίησαν το Ιράν πως πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Την Πέμπτη αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βιέννη. Ωστόσο σε μια κοινή δήλωση η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν πως η απόφαση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60% δεν βασίζεται σε αξιόπιστους πολιτικούς λόγους και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

«Οι ανακοινώσεις του Ιράν είναι ιδιαίτερα λυπηρές δεδομένου ότι έρχονται την ώρα που οι συμμετέχοντες στο JCPoA [Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης – η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει ουσιαστικές συζητήσεις, με σκοπό να εξευρεθεί ταχεία, διπλωματική λύση προκειμένου να αναζωογονηθεί και να αποκατασταθείη JCPoA“, ανέφεραν οι τρεις χώρες.Source link

realhosting
loading...

Απάντηση