Ισπανία: Απόστρατοι αξιωματικοί νοσταλγοί του Φράνκο προκαλούν προβληματισμό

Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για παρανοϊκούς. Άλλοι ωστόσο είναι περισσότερο ανήσυχοι από τις κινήσεις τους. Απόστρατοι αξιωματικοί επιτίθενται στην αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας, προσεγγίζουν τον βασιλιά Φίλιππο και κατακρίνουν τον κοινοβουλευτισμό. Λένε ότι θέλουν να «εξολοθρεύσουν τους κόκκινους» στην Ισπανία, απειλούν ότι θα εκτελέσουν 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και μικρά παιδιά.

Η Deutsche Welle επισημαίνει πως πρόκειται για απόστρατους, υψηλόβαθμους αξιωματικούς που πνέουν τα μένεα κατά της αριστερής κυβέρνησης στη Μαδρίτη. Ζητούν να κηρυχθεί έκπτωτος ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με την αιτιολογία ότι «θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας» και έχουν αποστείλει σχετική επιστολή ακόμη και στον βασιλιά Φίλιππο, προκαλώντας αμηχανία στο Παλάτι.

Τηλεοπτικοί σχολιαστές κάνουν λόγο για «υποκίνηση σε πραξικόπημα». Ανησυχία προκαλεί όμως και η στάση κορυφαίων συντηρητικών πολιτικών, οι οποίοι είτε δεν καταδικάζουν ξεκάθαρα την εκτροπή, είτε δείχνουν κατανόηση για τις ενέργειες των αξιωματικών. Για παράδειγμα η Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούζο, κυβερνήτης στην περιφέρεια της Μαδρίτης, επισημαίνει ότι «συμμερίζεται» τις ανησυχίες όσων συνυπογράφουν την επιστολή προς τον βασιλέα. Η δήλωσή της προκαλεί αίσθηση, καθώς η 42χρονη Αγιούζο, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (PP), έχει αποκτήσει υψηλή δημοτικότητα μετά την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην ευρύτερη περιφέρεια της Μαδρίτης και προβάλλει ως ανερχόμενος αστέρας των Συντηρητικών.

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση