ΕνημέρωσηΟικονομία

Στο 64,86% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο με άνοδο 6,7%

Το μεγαλύτερο μηνιαίο άλμα από τον Αύγουστο, σημείωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο με άνοδο 6,7% από τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση έφτασε σχεδόν στο 65%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων διαμορφώθηκε σε 64,86% σε ετήσια βάση, ελαφρώς αυξημένος από το 64,77% του Δεκεμβρίου. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών ήταν η υγεία με 17,7%, τα ξενοδοχεία, οι καφετέριες και τα εστιατόρια με 12%, καθώς και τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες με λίγο πάνω από 10%. Η ένδυση και η υπόδηση ήταν ο μόνος κλάδος που παρουσίασε πτώση τιμών σε μηνιαία βάση, με -1,61%.

Τα τρόφιμα, τα ποτά και ο καπνός, καθώς και οι μεταφορές, είδαν αυξήσεις μεταξύ περίπου 5% και 7% σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% από τον Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη αποστολή μείωσης του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας οκτώ διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάιο του 2023, σωρευτικά 3.650 μονάδων βάσης.

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων, στις 25 Ιανουαρίου, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 45%.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock