ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΕ: Σύσταση για διατήρηση της εφαρμογής του σχεδίου Ανάκαμψης

Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύνολο αλληλοενισχυόμενων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα εφαρμοστούν από το 2026.

«Η εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει καλά. Στο μέλλον, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική υλοποίησης», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε τρία αιτήματα πληρωμής για μη επιστρεπτέα οικονομική στήριξη και δύο αιτήματα πληρωμής για στήριξη δανείου, που αντιστοιχούν σε 85 ορόσημα και στόχους του σχεδίου. Μέχρι σήμερα, εκτός από την προχρηματοδότηση, η Ελλάδα έχει λάβει συνολική εκταμίευση 7,126 δισ. ευρώ ( 3,436 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 3, 69 δισ. ευρώ σε δάνεια). Στις 29 Μαρτίου 2023, η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει 5 δισ. ευρώ πρόσθετη στήριξη δανείου στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια σταθερή αρχή στην εφαρμογή του σχεδίου της και έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της έγκαιρης ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Στο μέλλον θα είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να ενισχυθούν αυτές οι προσπάθειες λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν, ιδίως καθώς η ολοκλήρωση ορισμένων από αυτές θα απαιτήσει έγκαιρη πρόοδο με διάφορα προπαρασκευαστικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου εξαρτάται από τη διοικητική και εκτελεστική ικανότητα των αρμόδιων φορέων υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ταχεία ένταξη του νέου κεφαλαίου REPowerEU στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την υποστήριξη των στρατηγικών στόχων της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

«Η συστηματική και αποτελεσματική συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων σχετικών ενδιαφερομένων παραμένει σημαντική για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και άλλων οικονομικών πολιτικών και πολιτικών απασχόλησης που υπερβαίνουν το σχέδιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία ιδιοκτησία της συνολικής πολιτικής ατζέντας», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι ενέκρινε όλα τα έγγραφα προγραμματισμού της πολιτικής συνοχής της Ελλάδας το 2022. «Η συνέχιση της ταχείας εφαρμογής των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής σε συμπληρωματικότητα και συνέργεια με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου REPowerEU, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας», σημειώνεται στην έκθεση.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ορισμένες πρόσθετες προκλήσεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τη μακροχρόνια περίθαλψη, τη χαρτογράφηση του κτηματολογίου, την ενεργειακή πολιτική και την πράσινη μετάβαση.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock