ΕνημέρωσηΟικονομία

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Πώς διαμορφώνεται με τις τριετίες

Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ βρίσκεται η κυβέρνηση, με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τοποθετεί την κατάθεση της τροπολογίας εντός του Φεβρουαρίου και εφαρμογή της αύξησης τον Απρίλιο. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης της τροπολογίας του νόμου».

Άλλωστε στόχος του υπουργείου είναι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό να τεθεί σε ισχύ περίπου την ίδια περίοδο με το 2023, δηλαδή από την 1η Απριλίου, ώστε να μπορέσει να συνυπολογιστεί και στην τουριστική περίοδο.

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος

Από την 1η Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από την 1η Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός με τις τριετές

Η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και που – κυρίως – αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης». Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2023 διαμορφώνονται ως εξής:

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock