Κόσμος

Με κοινή επιτροπή επιχειρούν να βάλουν τέλος στο διχασμό οι παλαιστινιακές οργανώσεις

Την συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής αποφάσισαν την Κυριακή (30/7) οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί ηγέτες, με στόχο να μπει τέλος στον διχασμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, που διαρκεί 17 χρόνια.

Ειδικότερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ Αμπάς και ο αρχηγός τη Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ταξίδεψαν στο Ελ Αλαμέιν την Αιγύπτου για προγραμματισμένη σύνοδο.

Εκεί βρέθηκαν οι επικεφαλής σχεδόν όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων για να συζητήσουν το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος, σε μια περίοδο που στο Ισραήλ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση η δεξιότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Οι μόνοι που δεν συμμετείχαν ήταν ο Ισλαμικός Τζιχάντ και δύο μικρότερα κόμματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «πολιτικές συλλήψεις» Παλαιστινίων από την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Χανίγια επέκρινε τον πολιτικό αντίπαλό του αναφέροντας πως «πρέπει να τερματιστεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» με το Ισραήλ και να σταματήσουν οι «πολιτικές συλλήψεις» στη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς κατήγγειλε τις αιματηρές συγκρούσεις του 2007, μετά τις εκλογές του 2006 τις οποίες κέρδισε η Χαμάς, όμως το αποτέλεσμά τους δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ούτε από τη Φάταχ ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα «ο διχασμός (…) πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε ο Αμπάς.

Συμπλήρωσε δε, πως «πρέπει να επιστρέψουμε στο ένα κράτος, ένα σύστημα, έναν νόμο, έναν νόμιμο στρατό».

Για τον λόγο αυτό, είπε στο τέλος της συνόδου ότι πρέπει «να σχηματιστεί μια επιτροπή για να συνεχιστεί ο διάλογος (…) για να τελειώνουμε με τον διχασμό και να επιτύχουμε την εθνική παλαιστινιακή ενότητα». Πρόσθεσε ότι ελπίζει προσεχώς να διεξαχθεί στην Αίγυπτο άλλη μια σύνοδος «για να ανακοινωθεί το τέλος του διχασμού».

«Τέλος του διχασμού» ζητούν Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Την ίδια ώρα, στη Γάζα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν ζητώντας «το τέλος του διχασμού». Άλλοι, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σχολίαζαν ότι η επιλογή του Ελ Αλαμέιν για τη σύνοδο αυτή δεν ήταν τυχαία. Το όνομα της πόλης σημαίνει στα αραβικά «οι δυο σημαίες».

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών που μέχρι σήμερα αναβάλλονται διαρκώς. Κατά την έναρξη της συνόδου ο Χανίγια είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί ένα νέο κοινοβούλιο, στο οποίο να εκπροσωπούνται όλοι, με βάση το αποτέλεσμα «ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock