ΕνημέρωσηΟικονομία

Επτά μέτρα στήριξης με επίκεντρο την «οικογένεια» – Έως 441 εκατ. ευρώ το 2024

Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, μόνιμα και αναδρομικά, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023, ανακοίνωσαν σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης και η Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο τωβν μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση για την στήριξη της οικογένειας και κυρίως των νέων γονέων. 

Πρόκεται για ένα μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών στήριξης των νέων γονέων που εφαρμόζονται από φέτος, όπως είναι η αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, η αύξηση οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλα.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα εξοικονομούσαμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσα από το νέο σύστημα φορολόγησης» και πρόσθεσε πως η αύξηση του επιδόματος γέννησης είναι η πρώτη απόδειξη ότι από αυτές τις εξοικονομήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Παράλληλα, μέσα στο 2024 πρόκειται να υλοποιηθούν 6 ακόμη μέτρα στήριξης των νέων γονέων και της οικογένειας συνολικού ύψους 441 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όσα υλοποιούνται ήδη από την Κυβέρνηση σταδιακά από το 2019 μέχρι σήμερα.

Το επίδομα γέννησης

Αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά από τις γεννήσεις που έγιναν από 1/1/2023, από 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, δηλαδήαύξηση κατά 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων, το οποίο καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις.

Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Πλέον, το επίδομα γέννησης διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Καταβολή σε 2 ισόποσες δόσεις:

  • Η 1η δόση χορηγείται τον επό μενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.
  • Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Τρία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα στήριξης για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα:

α) Πρόγραμμα υποστήριξης έως το 50% του προϋπολογισμού του έργου για τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας ή νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα. Αφορά φροντίδα βρεφών από 2 μηνών-2,5 ετών. Προϋπολογισμός έργου 70 εκατ. ευρώ.

β) Δημιουργία 150 κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) –κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Προϋπολογισμός έργου 17,3 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

γ) Υλοποιείται το έργο για κοινωνική στέγαση με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη). Σε συνεργασία με τους δήμους, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

  • Απονομή 360 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν όλες οι πλήρεις αιτήσεις για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (56.815). Στην περίοδο 2023-24, έλαβαν voucher 7.045 περισσότερα παιδιά για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης και 1.305 περισσότερα παιδιά ΑμεΑ για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠΑμεΑ. Το 2023-2024 αυξάνονται οι πιστώσεις κατά 25 εκατ. ευρώ (από 40 εκατ. ευρώ σε 65 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενίσχυση του πιλοτικού θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς», με αύξηση voucher που φτάνει στα 500 ή 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα το καθεστώς απασχόλησης.
  • Σχολικά Γεύματα: Την τρέχουσα σχολική χρονιά αυξήθηκαν τα συμμετέχοντα δημοτικά σχολεία σε 1.658 – τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει ποτέ- διανέμοντας καθημερινά 217.267 γεύματα. Την επόμενη σχολική χρονιά, με νέο συμβατικό πλαίσιο έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αύξηση πιστώσεων του προγράμματος
  • Εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη στεγαστική πολιτική με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα, που υλοποιούνται ήδη όπως: «Σπίτι μου» και «Κάλυψη» «Στέγαση και εργασία» και νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. ευρώ (από 396 σε 400 εκατ. ευρώ), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως «Ξέρουμε καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι το κόστος διαβίωσης είναι μεγάλο για παρά πολλούς συμπολίτες μας και κυρίως για τις οικογένειες με παιδιά» και πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα φτιάχνουν μια σημαντική περίμετρο ασφάλειας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock