Υγεία & Διατροφή

Κεφάλαιο “Εμβολιασμοί και θνησιμότητα”! Έτσι μας παραπληροφορούν με ελλιπή στοιχεία! Ο Δ. Κούβελας εξηγεί

Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί να παραθέσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών σε συνάρτηση με τα κρούσματα ή τη θνησιμότητα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρη Κούβελα, θα χρειαστεί να βρεθεί η αιτιακή συσχέτιση.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«Στην επιστήμη η αναζήτηση της αλήθειας σχετίζεται άμεσα με την ανακάλυψη της αιτιακής συσχέτισης. Για να βρεθεί η αιτιακή συσχέτιση πρέπει να αποκλειστούν οι συγχυτικοί παράγοντες, ενώ τα υπεραπλουστευμένα γραμμικά μοντέλα σε χαοτικά φαινόμενα (πολλών παραγόντων) είναι από μόνα τους αποπροσανατολιστικά.

Το παρακάτω πινακάκι είναι εξαιρετικό δείγμα απλοϊκής προσέγγισης. Χωρις φυσικά να είναι αναληθές, εύκολα βλέπουμε ότι, αν η στήλη εμβολιασμένων αντικαθίστατο από την πληροφορία: επίπεδο πρωτοβάθμιας ή αριθμός ειδικών εντατικολόγων/νοσηλευτών, ύπαρξη ΗΤΑ ή ακόμα και κατά κεφαλήν εισόδημα, ή νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, η κατάταξη θα ήταν περίπου ανάλογη.

Προσοχή στις συσχετίσεις! Μπορεί να είναι τυχαίες ή ακόμη και η αποτελεσματικότητα της πρακτικής να διαφοροποιείται σημαντικά από το επίπεδο του συστήματος. Θα βοηθούσε στη διερεύνηση της αλήθειας, να έμπαινε, για παράδειγμα, και μια στήλη με την θνησιμότητα από κάθε αιτία και φυσικά ο αριθμός των συνολικά αναφερόμενων ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων (δείκτης ευαισθησίας του υγειονομικού προσωπικού)!»

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock