Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός – Έρευνα: Μέχρι τρεις μήνες η μακρά Covid-19 στα παιδιά

Καθώς ολοένα περισσότερα παιδιά σε πολλές χώρες – όπως και στην Ελλάδα- διαγιγνώσκονται με κορονοϊό, οι ειδικοί μελετούν κατά πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθούν και από την λεγόμενη «μακρά Covid-19», που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωση. Μία νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Pediatric Infectious Disease Journal», υποστηρίζει ότι στην περίπτωση των παιδιών σχεδόν ποτέ δεν κρατάει περισσότερο από τρεις μήνες. 

Για την εν λόγω έρευνα οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πέτρα Τσίμερμαν της Σχολής Επιστημών και Ιατρικής του ελβετικού Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, αξιολόγησαν έως τώρα 14 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 19.500 παιδιά και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «Pediatric Infectious Disease Journal». Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τα συμπτώματα των παιδιών και των εφήβων σπανιότατα διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες, αντίθετα με τους ενήλικες που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς περισσότερους μήνες. Βρήκαν, επίσης, ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσο στα παιδιά, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, καθώς επίσης ότι τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως χρονική νεφρική νόσο, καρδιοπάθεια, αυτοάνοσες παθήσεις ή παχυσαρκία, έχουν 25 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς τέτοια χρόνια προβλήματα. Μία άλλη πρόσφατη μελέτη είχε βρει ότι η σοβαρή Covid-19 συμβαίνει στο 5% των παιδιών (ένα στα 20) με υποκείμενες παθήσεις, έναντι κάτω του 1% στα παιδιά χωρίς χρόνια νοσήματα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19 στα παιδιά βρέθηκαν να είναι οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στην κοιλιά κ.ά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός – Έρευνα: Μέχρι τρεις μήνες η μακρά Covid-19 στα παιδιά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock