Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός – Έρευνα: Τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο περνούν ήπια την Covid-19

Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι με καρκίνο αρρωσταίνουν ήπια από κορονοϊό και στη συνέχεια αναρρώνουν πλήρως, ενώ περίπου 10% θα χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτό αναφέρει μια νέα μικρή διεθνή έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό European Journal of Cancer. 

Σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό, όπως αναφέρει η έρευνα, παρουσιάζουν τα παιδιά με καρκίνο που έχουν άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας (συννοσηρότητες), σοβαρές λοιμώξεις (κυρίως βακτηριακές) και χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια (ένδειξη ανοσοκοαταστολής). Το 32% δεν παρουσίασαν συμπτώματα, το 47% είχαν από πολύ λίγα έως ήπια συμπτώματα, το 8% είχαν μέτριας σοβαρότητας Covid-19, ενώ το 4% είχαν βαριά Covid-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 9% των παιδιών που νόσησαν κινδύνεψε η ζωή τους. Το 37% χρειάστηκαν νοσηλεία, το 11% εισαγωγή σε ΜΕΘ και τέσσερα παιδιά (3%) πέθαναν. Και το 95% κατάφερε να αναρρώσει πλήρως. 

Στο ένα τρίτο των παιδιών με καρκίνο που βρίσκονταν σε φάση αντικαρκινικής θεραπείας, όταν αρρώστησαν από κορονοϊό, χρειάστηκε καθυστέρηση της χημειοθεραπείας ή τροποποίηση των δόσεων της. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν σημαντικό ότι αυτές οι αλλαγές δεν σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19. Δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό των παιδιών με συμπτωματική λοίμωξη Covid-19 μεταξύ όσων έκαναν αντικαρκινική θεραπεία και όσων την είχαν ολοκληρώσει, όταν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Τα πιο συχνά συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά με καρκίνο ήσαν ο πυρετός (71%), ο βήχας (47%), η καταρροή-ρινίτιδα (29%) και γαστρεντερικές διαταραχές. Η μέση διάρκεια της λοίμωξης ήταν 16 μέρες, αν και σε μερικά παιδιά ο κορονοϊός μπορούσε να ανιχνευθεί έως 80 μέρες μετά την αρχική διάγνωση της μόλυνσης.

Τα παιδιά με καρκίνο ή σχετικό ιστορικό αποτελούν ομάδα προτεραιότητας για εμβολιασμό. Οι περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 σε αυτούς τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια τους με μετάδοση του κορονοϊού από άλλο μέλος, γι’ αυτό πρέπει να εμβολιάζεται όλη η οικογένεια ή και άλλοι φροντιστές.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και του Ινστιτούτου Ερευνών Παίδων Μέρντοχ της Αυστραλίας. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 131 παιδιά ηλικίας κάτω των 19 ετών, που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό σε δέκα χώρες και τα οποία επίσης είχαν διαγνωσμένο καρκίνο (το 60% λευχαιμία/λέμφωμα και το 37% συμπαγή όγκο) ή είχαν κάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μυελού των οστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός – Έρευνα: Τα περισσότερα παιδιά με καρκίνο περνούν ήπια την Covid-19 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock