Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι εισηγήσεις των ειδικών για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας

Γραφόταν, «ακουγόταν» και πλέον όλα δείχνουν πως καθιερώνεται όσο ο κορονοϊός επελαύνει. Ο λόγος για το νέο επιδημιολογικό επίπεδο, στο οποίο από την ερχόμενη εβδομάδα θα εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες που θα είναι πιο… κόκκινες κι από τις «κόκκινες».

Αυτό αποφασίστηκε στην σημερινή (Τετάρτη, 20.10.2021) συνεδρίαση της ολομέλειας των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων και με βάση το ρεπορτάζ του iatropedia.gr, το νέο επιδημιολογικό επίπεδο θα αποτυπώνει καλύτερα την εικόνα της χώρας, σε σχέση με την αύξηση του ιικού φορτίου και των κρουσμάτων σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ποια θα είναι τα νέα μέτρα;

Όπως είναι λογικό, το να γίνει μια περιοχή «μωβ» θα σημαίνει αυτομάτως και νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά ενδέχεται να είναι η οριζόντια χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τόσο από εμβολιασμένους, όσο και από ανεμβολίαστους, η ενίσχυση της ατομικής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και η απαγόρευση μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων με μεγάλο συγχρωτισμό.

Επιπλέον, όλα δείχνουν πως αποφασίστηκε πως εφεξής θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Επανέρχεται το «βαθύ κόκκινο»

Το επιπλέον (πιθανότατα «μωβ») επιδημιολογικό επίπεδο, είναι ουσιαστικά η επαναφορά μιας επιδημιολογικής ζώνης -του επιπέδου «βαθύ κόκκινο»- το οποίο καταργήθηκε στο τέλος της άνοιξης με την πτώση των κρουσμάτων και της διασποράς του κορονοϊού. Η επανακαθιέρωσή της, όπως είπαν οι ειδικοί, συνδέεται με την επικείμενη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που αναμένεται με την πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στα κρούσματα.

Το νέο επίπεδο θα αντανακλά καλύτερα στην σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, καθώς μια ζώνη «προς τα πάνω» θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην πιο σωστή εβδομαδιαία κατανομή των κρουσμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει τις υγειονομικές υπηρεσίες σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, ώστε να προλαμβάνονται οι ανεπιθύμητες συνέπειες της πανδημίας.

Εάν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, το νέο και βαρύτερο επίπεδο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί στην επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Διορθώσεις στη νομοθεσία για περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες η επιστημονική επιτροπή επεξεργάζεται και μικρές αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα, όπου υπάρχει σύγχυση και οι πολίτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ορθή εφαρμογή τους.

Οι αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ασφαλή συμπεριφορά των πολιτών σε δημόσιους χώρους και δραστηριότητες, παρουσιάζουν κενά και θολά σημεία, (π.χ. τετραγωγικά και αποστάσεις σε καταστήματα).

Έτσι υπάρχει πλέον επανεξέταση αυτών των αποφάσεων, όχι στα βασικά σημεία, αλλά σε λεπτομέρειες, ώστε να εκδοθεί νέα απόφαση που θα ξεκαθαρίζει όλες τις ασάφειες και θα επιλύει θέματα που προκαλεί σύγχυση.

Μέσα στην εβδομάδα αυτή θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, και δεν αποκλείεται αυτές να γίνουν στην τακτική ενημέρωση της ερχόμενης Πέμπτης 21/10.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη.

To άρθρο Κορονοϊός: Αυτές είναι οι εισηγήσεις των ειδικών για να αναχαιτιστεί το νέο κύμα της πανδημίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock