Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: «Μια έγκυος έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί» – Καταγγελίες για γυναικολόγους που φρενάρουν τους εμβολιασμούς

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τον αν οι έγκυες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς υπάρχουν πολλοί γυναικολόγοι που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να εμβολιαστούν.

Η εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» στο Mega φιλοξένησε τον γιατρό Απόστολο Αθανασιάδη και ο ίδιος μίλησε ανοιχτά για το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων.

Ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή σε όλες τις εγκύους και προτείνει τον εμβολιασμό τους κατά του κορoνοϊού.

Άλλωστε πριν λίγες ημέρες μια 27χρονη ανεμβολίαστη πέθανε στο Ιπποκράτειο, ενώ και μια 38 ετών έγκυος κατέληξε.

«Η 27χρονη είχε έρθει σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το 1% των θανάτων είναι νέοι 18-39 ετών. Στο κομμάτι των εγκύων πλέον βλέπουμε λιγότερα περισταστικά λόγω του ότι ο περίγυρος τους συνήθως εμβολιάζεται, αλλά τα λίγα περιστατικά που βλέπουμε είναι πολύ πιο βαριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να τερματήσουμε την εγκυμοσύνη» συμπληρώνει ο γυναικολόγος.

Παράλληλα ο κ. Αθανασιάδης τόνισε πως «η εγκυμοσύνη από μόνη της ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου και άρα μια έγκυος έχει 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διασωληνώθεί και 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει σε σχέση με μια νέα που δεν είναι έγκυος».

Επίσης ξεκαθάρισε πως όλες οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιαστούν ενώ είπε πως πάνω από 200000 έγκυοι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εμβολιαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα και επισημαίνει πως οι επίσημες οδηγίες είναι υπέρ του εμβολιασμού.

«Στην ιατρική κοινότητα υπάρχουν γιατροί που δεν συνιστούν τον εμβολιασμό στις εγκύους , παρόλα αυτά οι κατευθηντήριες οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται από όλους απαρέγκλιτα. Η πλειονότητα των γιατρών είναι υπέρ του εμβολιασμού για όλες τις γυναίκες» κατέληξε.

Καταγγελίες για γυναικολόγους που αποτρέπουν τους εμβολιασμούς των εγκύων

«Βρισκόταν σε άδεια λόγω εγκυμοσύνης, δεν είχε τεθεί σε αναστολή παρότι μη εμβολιασμένη. Τίθεται ζήτημα με γυναικολόγους που συμβουλεύουν τις έγκυες αλλά και όσες θηλάζουν και θέλουν να αποκτήσουν παιδί, να μην εμβολιαστούν γιατί είναι επικίνδυνο. Την Παρασκευή μου κοινοποιήθηκαν καταγγελίες για γυναικολόγο στη Θεσσαλονίκη που προτρέπει τις έγκυες να μην εμβολιαστούν. Θα πρέπει οι ιατρικοί σύλλογοι να παρέμβουν», αποκάλυψε στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Να μη φοβηθεί καμία έγκυος να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό»

«Με τα στοιχεία που υπάρχουν και είναι από μεγάλες κεντρικές μελέτες, οι έγκυες πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, είναι ασφαλείς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτά λένε τα επιστημονικά δεδομένα. Να μη φοβηθεί καμία έγκυος. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταγγείλουν επώνυμα τους γιατρούς αυτούς, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τους ιατρικούς συλλόγους και να παραπεμφθούν αυτοί οι συνάδελφοι που δίνουν οδηγίες εκτός επιστημονικών δεδομένων. Δεν ξέρω γιατί ανησυχούν οι γυναικολόγοι», τόνισε από την πλευράς της η Ματίνα Παγώνη.

«Η κ. Γκάγκα προχθές είπε στην ενημέρωση ότι οι έγκυες αν φοβούνται μπορούν να εμβολιάζονται μετά το πρώτο τρίμηνο. Αυτή η δήλωση κατά τη γνώμη μου δεν ήταν σωστή, φοβίζει τις εγκύους. Οι έγκυες γυναίκες και αυτές που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο. Η κόρη μου θηλάζει και εμβολιάστηκε κανονικά. Η κάθε γυναίκα να μπει στη θέση της συναδέλφου μας της εγκύου που δίνει μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

«Έρχονται και οι γρίπες το Δεκέμβρη. Δε θέλουμε να έχουμε περιστατικά με γρίπη και κορωνοϊό. Παρακαλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για τη γρίπη. Δεν αντέχουμε να αντιμετωπίζουμε τραγωδίες οικογενειακές», τόνισε κλείνοντας η κ. Παγώνη.

To άρθρο Κορονοϊός: «Μια έγκυος έχει 30% περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί» – Καταγγελίες για γυναικολόγους που φρενάρουν τους εμβολιασμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock