ΕνημέρωσηΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις «φυλές» που θέλουν εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές

Αν η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Κυριακής ήταν, στην ουσία, εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία δεν θα διανοείτο ανατροπή της στην Κεντρική Επιτροπή της 15ης και 16ης Ιουλίου.

Δεν είναι όμως, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου βέβαιη η υπερψήφισή της από την Κ.Ε. του μεθεπόμενου Σαββατοκύριακου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εργάζονται τρεις διαφορετικές «φυλές» εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν διαφορετικές επιδιώξεις αλλά ταυτίζονται στο στόχο: η εκλογή προέδρου να γίνει μετά και όχι πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς επίσης και το συνέδριο.

Η πρώτη «φυλή» έχει μπροστάρη τον Διονύση Τεμπονέρα, τον πιο άφθαρτο από τους φερόμενους υποψήφιους, ο οποίος επιθυμεί να αποτελέσει την πιο αυθεντική εκπροσώπηση της παρότρυνσης Τσίπρα για ένα «νέο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως έγραψε, άλλωστε, και τις προηγούμενες ημέρες το CNN Greece o ίδιος, πίσω από τις γραμμές των δηλώσεών του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας.

Στη δεύτερη «φυλή» ανήκουν στελέχη της πάλαι ποτέ προεδρικής Κίνησης Μελών που επίσης δεν βλέπουν με καλό μάτι το συνέδριο να γίνει τέλη Αυγούστου και η εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου και καλοβλέπουν την επιλογή του προσωρινού προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι περισσότεροι, πάντως, ιδίως αυτοί που το σκέφτονται σοβαρά να είναι υποψήφιοι, όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, έχουν αποδεχθεί την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Η τρίτη «φυλή» είναι οι πασοκογενείς, με μπροστάρη τον Χρήστο Σπίρτζη, οι οποίοι είναι και οι πιο θορυβώδεις και οι οποίοι δεν δέχονται να μπει το κάρο μπροστά από το άλογο και να επιλεγεί πρώτα η ηγεσία και μετά να καθοριστεί σε συνέδριο η φυσιογνωμία του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουν ακόμα κι αποχώρησή τους από το κόμμα, αλλά κι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όσοι έχουν απομείνει ως μέλη της.

Την ίδια ώρα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι υποψήφιοι θα είναι ένας εκ των Έφης Αχτσιόγλου κι Αλέξη Χαρίτση, με προβάδισμα στην πρώην υπουργό, αλλά κι ότι η Ομπρέλα, στον πρώτο γύρο τουλάχιστον, θα κατεβεί με δικό της «σκληρό» υποψήφιο προκειμένου να καταγράψει δυνάμεις και στο δεύτερο να στηρίξει την κυρία Αχτσιόγλου, εφόσον βεβαίως προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τη δεδομένη στιγμή η «σκληρή» υποψηφιότητα της Ομπρέλας είναι πιθανότερο να είναι ο Νίκος Φίλης και λιγότερο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της προσεχούς Δευτέρας θα γίνει συζήτηση και του οδικού χάρτη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα, αν θα επιλέξει δηλαδή υποψήφιους από τη δεξαμενή προβεβλημένων στελεχών που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου ή θα στηρίξει πιο ανεξάρτητες υποψηφιότητες, όπως του δημάρχου Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, για την Περιφέρεια Αττικής.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock