Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Συνδυασμό εμβολίων συνιστούν EMA και ECDC

Τον συνδυασμό των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 (Mix and Match) συνιστούν η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τόσο κατά τον αρχικό εμβολιασμό, όσο και κατά την χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις της επιδημίας.

Σύμφωνα με τους δύο φορείς, ο συνδυασμός των εμβολίων ιικού φορέα και των εμβολίων mRNA παράγει ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων κατά της νόσου COVID-19 την οποία προκαλεί ο SARS-COV-2, όπως προκύπτει από στοιχεία.

Ο ΕΜΑ και το ECDC συνεχίζουν να προτρέπουν όλους τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιαστούν πλήρως και να τηρήσουν τις πρόσφατες συστάσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της μετάδοσης του κορονοϊού.

«Επί του παρόντος, η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων της πανδημίας COVID-19 και αύξηση των ποσοστών νοσηλείας. Τα εμβόλια εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλά εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από το να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων παραμένει χαμηλότερος στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χορήγησης διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 (Mix and Match), οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν τα εξής:

«Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από πολλά κράτη-μέλη, ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών μελετών, που υποστηρίζονται από πραγματικές αποδείξεις, εξέτασαν τώρα τη δυνατότητα χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων COVID-19, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη δόση σε πρωτογενές (αρχικό) πρόγραμμα το οποίο είναι γνωστό ως ετερόλογος πρωτογενής εμβολιασμός, είτε για τη χρήση μιας τρίτης δόσης ως αναμνηστικής από 3 έως 6 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό (ετερόλογη ενίσχυση)».

Ο EMA και ο ECDC τονίζουν ότι προκειμένου να παράσχουν επιστημονικά ερείσματα και να παράσχουν περαιτέρω ευελιξία στα προγράμματα εμβολιασμού, σε συνεργασία με ειδικούς της ΕΕ στην ομάδα COVID-ETF του EMA, εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία και παρείχαν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τον ετερόλογο εμβολιασμό κατά της COVID-19, είτε στο πρωτογενή εμβολιασμό είτε στον ενισχυτικό.

«Στοιχεία από μελέτες για τον ετερόλογο εμβολιασμό υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός εμβολίων ιικού φορέα και εμβολίων mRNA παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού COVID-19 (SARS-CoV-2) και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων από τη χρήση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός ) είτε σε πρωταρχικό είτε σε αναμνηστικό σχήμα. Τα ετερόλογα σχήματα ήταν γενικά καλά ανεκτά.», επισημαίνουν οι δύο Οργανισμοί. Ωστόσο, προσθέτουν ότι: «Η χρήση ενός εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερης δόσης σε σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού ή η χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων mRNA, είναι λιγότερο καλά μελετημένη.»

Ο ΕΜΑ και ο ECDC επισημαίνουν ακόμη τα εξής:

«Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τη μείωση του αντίκτυπου στην ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για οποιοδήποτε λόγο.

Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του EMA και του ECDC αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού να διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ενθαρρύνονται επίσης να υποβάλλουν παραλλαγές για να προσθέσουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη χρήση στις πληροφορίες του προϊόντος. Αν και η ανασκόπηση δεν εξέτασε άλλα εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια στην ΕΕ, η έρευνα για ετερόλογους συνδυασμούς αυτών θα λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον, εάν αυτά εγκριθούν και καταστούν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία».

Μετά την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, ο EMA και ο ECDC δίνουν στη δημοσιότητα τεχνικές συστάσεις και συμβουλές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Συνδυασμό εμβολίων συνιστούν EMA και ECDC δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger