Επικαιρότητα

Eκλογές 2023: Πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου – Όλες οι αλλαγές

Οι πρώτες κάλπες της 21ης Μαΐου έδειξαν τον θρίαμβο της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο δεν έδωσαν κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά, στις 25 Ιουνίου, δεν θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά της ενισχυμένης αναλογικής, ενώ δεν υπάρχει και σταυρός προτίμησης στους βουλευτές, καθώς καθορίζονται βάσει λίστας από τα κόμματα.

Είθισται να μπαίνουν τα ονόματα με τις ψήφους που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή με βάση τα αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Τέλος οι σταυροί

Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα.

Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Πού ψηφίζω

Ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου ισχύει και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν οι πολίτες για τις εκλογές 2023 το μαθαίνουν από το gov.gr και τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα με ταυτότητα ή ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,
  • διαβατήριο,
  • δίπλωμα οδήγησης,
  • βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock